6 hranjivih materija za zdraviju kosu

0

Tajna guste, jake i sjajne kose ne leži u famozno skupom šamponu ili salonskom tretmanu – ishrana je ono što igra glavnu ulogu u ovom procesu. Konzumiranje raznovrsnih, zdravih namirnica pomoći će vam da imate kosu o kakvoj ste oduvijek sanjali. Kako bi vam kosa brže rasla, a pri tome bila gusta i zdrava, potrebno je da redovno unosite sledeće hranjive materije.

 

Željezo i cink

Željezo i cink potiču rast kose. Nemasno crveno meso, koje je veoma bogato pomenutim hranjivim materijama, trebali biste konzumirati dva puta sedmično da biste vidjeli rezultate. Kako biste poboljšali apsorpciju željeza, potrebno je i da konzumirate namirnice bogate vitaminom C, kao što su: paprika, narandža, kivi, jagode. Soja i sočivo (leća) takođe su bogati izvori željeza i cinka.

 

Vitamin D

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže aktiviranje rasta kose. Međutim, on je “lukav” vitamin – u prirodnom obliku ga sadrži veoma mali broj namirnica, a iako izlaganje sunčevoj svjetlosti može dovesti do njegove proizvodnje u organizmu, stručnjaci savjetuju da to ne radite, jer se izlažete štetnom UV zračenju. Šta uraditi? Doza od 1 000 IJ (internacionalnih jedinica) dnevno trebala bi biti od pomoći.

 

Proteini

Oni su jedan od gradivnih blokova života, poboljšavaju rast i razvoj ćelija te ih štite od oštećenja. Takođe, oni vam pomažu da imate jaku kosu. Ženama je, na dnevnoj bazi, potrebno minimalno 46 grama proteina. Bijelo meso i jaja najbolji su izvori.

 

Omega-3 masne kiseline

Masne vrste ribe bogat su izvor omega-3 masnih kiselina koje su zaslužne, kako za hidrataciju kože, tako i za hidrataciju kose. Bilo bi poželjno da ove vrste ribe konzumirate dva puta sedmično. Pored toga što pomažu da vam kosa bude svilenkasta, omega-3 masne kiseline pomažu i kod ublažavanja depresije te poboljšavaju zdravlje srca.

 

Biotin

Osim što su odličan izvor proteina, holina i D vitamina, jaja su veoma bogata i vitaminom B koji je od ključnog značaja za rast kose. Ukoliko niste ljubitelj jaja, možete koristiti suplemente vitamina B7, odnosno biotina.
 
Napomena: Suplemente nemojte unositi “na svoju ruku” – prije nego što ih počnete koristiti, obavezno se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info