5 kućnih rješenja protiv celulita

0

Skoro svaka žena se susreće sa pojavom celulita u određenom trenutku svog života. Ako se borite da prikrijete ovaj nimalo privlačan estetski problem, ne morate ići na skupe tretmane  – celulit možete eliminisati i u udobnosti svoga doma.

Koristite paradajz pire u ishrani


Paradajz pire sadrži visok nivo likopena, čak više nego svježi paradajz. Istraživanja pokazuju da ovaj antioksidant može pomoći u smanjenju oštećenja kože izazvanih UV zračenjem kao i spriječiti razlaganje kolagena. Očuvanjem kolagena u koži dolazi do zadržavanja zdravog, debelog sloja kože koji prelazi preko masnog tkiva usljed čega je i celulit manje vidljiv.

Hidratacija


Unošenje između osam i deset čaša vode dnevno hidratizira kožu usljed čega su i “rupice” na koži manje vidljive. Namirnice sa visokim sadržajem vode takođe mogu poboljšati vlažnost kože. Svježe voće i povrće, posebno dinja, lubenica, krastavac i zeleno lisnato povrće sadrže visok nivo vode i veoma nizak procenat kalorija, a navedeno pomaže u održavanju tjelesne težine i smanjenju masnih naslaga.

Opustite se uz šolju čaja


Istraživanja pokazuju da određeni hormoni, posebno insulin i kortizol, mijenjaju način fukcionisanja masnih ćelija. Zanimljivo je da porodica molekula koja se naziva katehinima (bogato su zastupljeni u bijelom i zelenom čaju) smanjuje insulinsku rezistenciju masnih ćelija. Dakle, uživajte par puta dnevno u navedenim čajevima.

Suho četkanje


Koristite četku koja je napravljena od krutih, prirodnih vlakana – četkajte kožu odozdo ka gore, prema srcu, u dugim pokretima. Ovo uklanja mrtve ćelije kože, poboljšava cirkulaciju, potpomaže limfnu drenažu i smanjuje pojavu celulita. Za najbolje rezultate, kožu četkajte bar pet minuta prije jutarnjeg tuša.

Započnite dan sjemenkama lana


Sjemenke lana pomažu u održavanju nivoa estrogena i rastu kolagena. Kolagen je glavna komponenta vezivnog tkiva; jačanjem kože, on može pomoći u smanjenju pojave celulita. Sjemenke lana možete konzumirati same ili ih dodajte ovsenim pahuljicama, jogurtu ili žitaricama. Dvije kašike sasvim su dovoljne.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info