5 dokazanih načina da poboljšate zdravlje srca

0

Ne želimo da vas prepadamo, ali kardivaskularna oboljenja jedan su od najčešćih uzroka smrti, podjednako kod žena i muškaraca. Ipak, možete uradti određene stvari koje će poboljšati zdravlje srca i kardivaskularnog sistema, a samim tim i povećati šanse za dug i zdrav život. Donosimo pet naučno dokazanih načina na koje to možete i uraditi.

 

Uživajte u čokoladi

Ljubitelji čokolade, radujte se! Istraživanja pokazuju da tamna čokolada (ljubitelji mliječne čokolade, žao nam je) može sniziti visok krvni pritisak. Razlog za to je što kakao sadrži antioksidantna jedinjenja koja se nazivaju flavanoli, a koja su odgovorna za formiranje azot oksida u organizmu. Azot oksid utiče na opuštanje i širenje krvnih sudova. Rezultat? Niži krvni pritisak. Pored toga, dnevna potrošnja tamne čokolade povezuje se i sa smanjenjem slučajeva srčanog i moždanog udara kod osoba sa visokim rizikom od metaboličkog sindroma. I, ne pretjerujte sa čokoladom: 30 grama dnevno sasvim je dovoljno.

 

Izbacite so

Prevelik unos soli u organizam može oštetiti krvne sudove i povećati rizik od razvoja hipertenzije (visokog krvnog pritiska). Preporučena dnevna doza soli iznosi 1 500 mg, ali istraživanja pokazuju da veoma velik broj žena i muškaraca unosi duplo veće količine na dnevnoj bazi. Ukoliko mislite da ćete problem riješiti skrivanjem slanika sa stola – varate se. Naime, najveće količine soli unose se putem prerađenih namirnica i restoranskih obroka. Još jedan razlog da što češće sami kuhate i jedete svježe namirnice.

 

Fizička aktivnost

Kao i svaki drugi mišić u vašem tijelu tako i srce postaje sve jače upražnjavanjem fizičke aktivnosti. A ako redovno trčite ili razmišljate da to počnete, evo još jedan razlog da volite taj vid fizičke aktivnosti: istraživanja pokazuju da trčanje poboljšava kardiovaskularnu kondiciju povećanjem fleksibilnosti koronarnih arterija. Ova fleksibilnost pomaže u povećanju protoka krvi do srca i smanjuje šanse od razvoja ateroskleroze, otvrdnjavanje arterija koje može dovesti do srčanog udara. Ipak, ne morate trčati maraton da biste imali pomenute koristi – istraživanja pokazuju da samo pola sata dnevno aerobnog vježbanja, pet puta sedmično (uključujući hodanje) može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

 

Pojačajte muziku

Vjerovatno vam je već poznato da muzika popravlja raspoloženje, ali da li ste znali da se ona povezuje i sa snižavanjem visokog krvnog pritiska? Konkretno, slušanje muzike može da smanji sistolni (gornji) i dijastolni (donji) krvni pritisak kao i otkucaje srca. Ali, prije nego pojačate omiljenu pjesmu, potrebno je znati da ne djeluje sva muzika jednako, kada je u pitanju zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da je u ovom slučaju najbitniji tempo: brža muzika izaziva porast krvnog pritiska i otkucaja srca, dok muzika sporijeg tempa ima umirujući efekat. Može malo Betovena?

 

Maslinovo ulje

Postoji razlog zbog kojeg se toliko priča o maslinovom ulju – ono je dobro za vaše srce. Istraživanja pokazuju da antioksidanti koje ono sadrži štite crvena krvna zrnca od oštećenja. Ćelijsko razaranje djelimično je odgovorno za srčana oboljenja, srčani i moždani udar, a crvena krvna zrnca posebno su osjetljiva na oksidativna oštećenja, jer su nosioci vazduha u organizmu.

Da biste zaštitili svoje dragocjeno srce, za salate i druge namirnice koje se termički ne obrađuju, koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Djevičansko maslinovo ulje možete koristiti u kuhanju, ali imajte na umu da ga ne biste smjeli zagrijavati na temperaturu višu od 150° C. Više temperature mogu izazvati razlaganje ulja na slobodne radikale, koji samo doprinose oštećenju ćelija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info