Kućne biljke – čuvari vašeg zdravlja!

0

Želite da osvježite prostor u kojem živite? Odaberite jednu (ili više) kućnih biljaka i uradite nešto korisno za sebe i svoju porodicu. Naime, kućne biljke ne predstavljaju samo ukras u našem domu, one su nesumnjivo i veliki čuvari našeg zdravlja. U našim domovima se svakodnevno ispuštaju razni toksični gasovi kao što su formaldehid, ugljen dioksid, benzol i mnogi drugi koji se zapravo nalaze svuda oko nas (u izolaciji, iverici, plastici, osvježivačima prostora, dezodoransima, cigaretama).

Kako su ovo stvari koje su sveprisutne u našim životima, moramo pronaći način kako da ublažimo njihovo negativno djelovanje. Tu na scenu stupaju kućne biljke. Unošenjem bar jedne uveliko poboljšavate kvalitet života u vašem domu i utičete na borbu protiv faktora koji izazivaju glavobolju, kijavicu, alergiju i mnoge druge probleme. Donosimo vam par kućnih biljaka koje su najrasprostranjenje u našim krajevima i koje odlično utiču na vaše zdravlje i sredinu  kojoj živite.

 

Aloe vera

Ovu zanimljivu biljku je jednostavno održavati. Od vas se jedino traži da joj obezbijedite sunčano mjesto pored prozora, zalijete s vremena na vrijeme i ona će odraditi ostalo. Aloe vera pročišćuje vazduh od otrovnih gasova nastalih korišćenjem raznih hemijskih preparata i cigareta. Takođe, sok od aloe vere je odličan za tretiranje opektina i posjekotina. Ova biljka treba uvijek da vam bude na dohvat ruke tako da je najbolje mjesto za nju – kuhinja.

 

Svekrvin jezik

Svekrvin jezik ili sanseverija je biljka koju je gotovo nemoguće uništiti. Njena najjača osobina je to što ugljen dioksid pretvara u kiseonik. Ovu biljku je najbolje da stavite u spavaću sobu.

 

Gerber

Ovaj predivni svijet ne predstavlja samo osvježenje u vašem domu već je ujedno i najbolji prečišćivač benzola koji se nalazi u insektocidima i raznim sredstvima za čišćenje, kao i u prostorijama gdje imate sušilicu za veš. Takođe pretvara ugljen dioksid u kiseonik. Izaberite u cvjećari predivni gerber i stavite ga u spavaću sobu ili kupatilo (zavisno of toga gdje imate bolje uslove).

 

Rajska palma

Rajska palma (Areca palma) jedna je od najčešćih palmi koje se mogu naći u našim krajevima. Može narasti i do 1,5 metara. Ona se smatra najboljim čistačem vazduha i najbolje bi bilo da je stavite u dnevni boravak blizu prozora, ali i blizu namještaja. Naime, namještaj proizvodi velike količine formaldehida koji ova biljka, naprosto, “uništava”.

 

Filadendron

Filadendron je sigurno najčešća kućna biljka kod nas. Ima mnogo podvrsta, ali sve imaju istu osobinu – prečišćavaju vazduh. Posebno su zahvalne zimi, kad u toku grejne sezone uz pretvaranje ugljen dioksida u kiseonik, one istovremeno  i vlaže ustajali vazduh. Jedina zamjerka za ovu “moćnu” biljku je, što su njeni listovi otrovni, tako da vodite računa ako imate malu djecu ili kućne ljubimce da ne bi, eventualno, pojeli komad lista.

 

Fikus

Fikus je, takođe, veoma zastupljen u našim domovima. Nije ga baš lako održavati, ali kada mu tačno odredite način zalijevanja i svjetlost, problem je riješen. Odličan je borac u borbi protiv formaldehida i benzola koji se nalazi svuda u našim domovima, a ujedno predstavlja predivan ukras. Najbolje je da ga smjestite u dnevni boravak.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info