6 načina da se riješite napetosti i stresa za samo jedan minut

0

Napetost, stres i frustracije nisu ništa novo u današnje vrijeme. Postoje mnogobrojni načini opuštanja koji pomažu da eliminišete pomenuta stanja, ali neke od najučinkovitijih možete uraditi za svega jedan minut.

Udahnite duboko


Vježbe disanja nisu “rezervisane” samo za osobe koje praktikuju jogu ili meditaciju – one funkcionišu kod svih. Duboko disanje jednostavan je i efikasan način da smirite um i tijelo. Pored toga, ono može osloboditi endorfin u organizmu koji povećava osjećaj blagostanja i pomaže vam da se osjećate opuštenije.

Vičite


Samo naprijed, ponašajte se kao beba – ali samo na trenutak. Osjećate se frustrirano, napeti ste? Izbacite to iz sebe! (Najbolje na mjestu gdje nema ljudi). Skoro svima je poznat osjećaj “sahranjivanja” emocija u sebi koje, kada jednom izađu van, mogu izazvati pravu lavinu. Ipak, ukoliko odmah izbacite iz sebe stvari koje vam stvaraju pritisak, osjećaćete se mnogo bolje. Najbolje je da to radite u privatnosti, jer ćete tako spriječiti izljev frustracija na nedužnog posmatrača.

Zamislite mirno mjesto


Zvuči jednostavno (i jeste) – gledanje u umirujući pejzaž ili neku drugu lokaciju koju volite može vam pomoći da ohladite uzavrele strasti. Čak iako ne možete fizički biti prisutni na datom mjestu, mali mentalni odmor približiće vas tom srećnom mjestu i pomoći da se osjećate smirenije.

Slušajte omiljenu muziku


Uopšte nije tajna da muzika smanjuje nivo stresa, a vaše omiljne note vam mogu pomoći da stvari stavite ponovo u perspektivu. Pokušajte sledeće: odlučite da ćete se, kada pjesma završi, osjećati smirenije.

Ogulite narandžu


Pitate se kako vam to može pomoći da se smirite? Pa, aromaterapija se povezuje sa smanjenjem nivoa stresa kod odraslih. Udahnite njen miris nekoliko puta i veoma brzo biste se trebali osjećati opuštenije i mirnije.

Sredite radni sto


Sav taj fizički nered može biti odraz onoga što se dešava unutra. Složite papire, poredajte olovke i prebrišite sto. Potrebno vam je svega par minuta, a to će vam pomoći da razbistrite misli i da se smirite.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info