Tajni prirodni sastojak: Muškatni oraščić

0

Od eliminisanja akni do smirivanja nervoznog stomaka, ovaj topli začin mnogo je više od običnog začina. Ukoliko ga niste koristili, krajnje je vrijeme da to počnete! Evo kako ga možete koristiti na malo drugačije načine, a koji vam mogu pomoći da se osjećate i izgledate bolje.

 

Eliminisanje bubuljica i akni

Riješite se bubuljica i akni pomoću sledećeg kućnog lijeka: kombinujte nekoliko prstohvata mljevenog (ili narendanog) muškatnog oraščića sa dovoljnim količinama mlijeka (trebate dobiti gustu pastu). Nanesite je na problematično mjesto i nakon pet minuta isperite hladnom vodom. Muškatni oraščić ima anti-upalno dejstvo, a mlijeko smiruje kožu zahvaljujući vitaminima i proteinima koje sadrži.

 

Smiruje stomak

Muškatni oraščić se već vijekovima koristi za liječenje stomačnih problema, kao što su proljev, nadimanje, gasovi i nepravilna probava. Esencijalna ulja i druge prirodne hemikalije koje ovaj začin sadrži regulišu funkcionisanje probavnog trakta. Da biste poboljšali probavu, pospite malo (ne više od pola kašičice) mljevenog ili narendanog muškatnog oraščića preko ovsenih pahuljica svako jutro – ovakav doručak bi trebao imati pozitivan uticaj na vašu probavu u roku od par sedmica.

 

Pomaže kod problema sa spavanjem

Ukoliko imate problema sa spavanjem, popijete šolju toplog mlijeka u koje ćete dodati prstohvat mljevenog ili narendanog muškatnog oraščića. Mlijeko sadrži triptofan, aminokiselinu koja se u organizmu pretvara u serotonin (hemikalija koja podstiče spavanje), a muškatni oraščić pomaže u sprečavanju njegovog razlaganja tako da je on duže prisutan u organizmu.

 

Pomaže kod zubobolje

Ulje muškatnog oraščića od davnina se koristilo za smirivanje zubobolje i upale desni. Utrljajte kap do dvije muškatnog oraščića na desni ukoliko su bolne ili zapaljene. (Ulje potražite u svim bolje opskrbljenim prodavnicama zdrave hrane ili online). Dodatna korist: Istaživanja pokazuju da ulje muškatnog oraščića eliminiše bakterije u ustima koje su odgovorne za nastanak karijesa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info