5 stvari koje loše utiču na rad vaših hormona

0

Hormoni, zapravo, imaju uticaj na tako mnogo stvari koje se dešavaju u vašem organizmu: apetit, težina, mjesečnica i seksualni nagon samo su neke od njih. Međutim, njihovo “čudno” djelovanje nije samo slučajna pojava nad kojom ne možete imati kontrolu.

Određeni načini ponašanja mogu izazvati prekomjerno ili nedovoljno lučenje određenih hormona, što se odražava na vaš organizam, raspoloženje i cjelokupno zdravlje. Sljedećih pet navika mogu uticati na nepravilan rad hormona i imati uticaj na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

“Zavisnost” od slatkiša


Konzumiranje namirnica sa previše dodatog šećera direktno je povezano sa debljanjem, a višak kilograma može dovesti do otpornosti organizma na insulin, hormon koji “premiješta” šećer u krvotok kako bi ćelije organizma dobile neophodnu energiju. Rezultat: razvijanje preteče dijabetesa poznatog pod nazivom metabolički sindrom ili razvoj dijabetesa tipa 2.

Kasni stres


Obično, nivo hormona stresa kortizola opada uveče što vam pomaže da se opustite i zaspite. Međutim, ukoliko u popodnevnim časovima osjećate napetost to znači da se nivo kortizola povećava usljed čega vam je i teže zaspati.

Redovni naleti nesanice


To je začarani krug: nedostatak sna povećava nivo kortizola, a kortizol utiče na nivo šećera u krvi usljed čega postajete podložniji stresu i željom za brzom hranom. Kako biste što više smanjili nivo kortizola, potrebno je da spavate minimalno sedam sati dnevno.

Neredovna fizička aktivnost


Fizička aktivnost često potiskuje želju za hranom. To je najčešće povezano sa aerobnim vježbama usljed čijeg upražnjavanja dolazi do spuštanja nivoa hormona grelina (pomenuti hormon potiskuje apetit).

Olakšavanje PMS-a slatkišima


Šećer ima negativan uticaj na mnogobrojne moždane hemikalije koje su i inače pod udarom tokom PMS-a. Ukoliko ste zbog PMS-a mrzovoljni i neraspoloženi, šećer će stvari napraviti samo gorima. Da, on hoće pomoći u datom trenutku, ali već nakon dvadesetak minuta stanje će biti isto, ako ne i gore. Umjesto obrađenih šećera, mudrije je da konzumirate prirodni: kašičica meda, kruška, banana, jabuka…

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info