Ruzmarin: Začin koji vam pomaže da se osjećate fantastično

0

Od opuštanja i smirivanja bolnih mišića do čuvanja hrane, ovaj izvanredni začin i ljekovita biljka može, praktično, sve!

 

Čaj

Kamilice, pomjeri se u stranu – stigao je ruzmarin! Čaj od ruzmarina pomaže u sprečavanju nadimanja smanjenjem zadržavanja vode u organizmu.

 

Lijek protiv suhog vlasišta

Imate suho vlasište propraćeno svrabom? Ruzmarin vam može pomoći da riješite taj problem – njegovo ulje poboljšava cirkulaciju usljed čega se smanjuje suhoća vlasišta. Napravite sami fantastičnu masku: pomiješajte pola šolje meda, pola šolje maslinovog ulja i tri kapi esencijalnog ulja od ruzmarina – sastojke ugrijte na pari (pazite da ne bude prevruće). Dobijenu masku utrljajte u vlažnu kosu i vlasište, kosu umotajte u peškir te nakon pola sata isperite prvo toplom vodom pa onda šamponirajte.

 

Eliminisanje kancerogenih supstanci

Korištenje ruzmarina u pripremanju pljeskavica, šnicli i drugih jela sa roštilja čini ih zdravijim za konzumiranje. Zašto? Istraživanja pokazuju da roštiljanje mesa izaziva nastajanje potencijalno kancerogenih jedinjenja, a prirodni antioksidanti koje ruzmarin sadrži mogu smanjiti njihov nivo za nevjerovatnih 92%. Svježi ruzmarin dodajte u smjesu za mariniranje.

 

Poboljšanje pamćenja

Trebate zapamtiti govor? Učite za ispit? Istraživanja pokazuju da miris ruzmarina može pomoći lakše “pohranjivanje” novih informacija u mozgu. Njegov miris sadrži jedinjenja koja djeluju na neurotransmiterske sisteme koji se povezuju sa pamćenjem. Esencijalno ulje ili miris svježeg ruzmarina – efekat je isti.

 

Opuštanje mišića

Ruzmarin sadrži mnogobrojna ljekovita ulja koja mogu pomoći u opuštanju mišića. Da biste olakšali bol, napravite piling za tijelo: pomiješajte pola šolje morske soli, mljeveno ili sitno isjeckano lišće od jedne grančice ruzmarina, tri kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja i po tri kapi esencijalnog ulja ruzmarina i mente. Piling nanesite na bolno mjesto i masirajte kružnim pokretima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info