9 simptoma moždanog udara koje svaka žena treba da zna

0

Moždani udar – smanjenje dotoka krvi u mozak zbog ugruška ili krvarenja – hitan je slučaj. Vrijeme je od presudnog značaja, što znači da što prije počne liječenje to je i manja vjerovatnoća od trajnog oštećenja moždanog tkiva. Oko 80% slučajeva moždanog udara nastaje usljed ugruška (ishemijski moždani udar), a ostatak nastaje usljed krvarenja u mozgu (hemoragijski moždani udar).

Prva tri do četiri sata nakon moždanog udara su presudna, jer određene terapije mogu spriječiti trajna oštećenja moždanog tkiva. Simptomi se razlikuju kod žena i muškaraca, a ukoliko imate neke od sledećih, odmah se obratite doktoru.

Zamućen vid ili problemi sa vidom


Moždani udar može uzrokovati “duplu sliku”, zamućen vid ili gubitak vida u jednom oku. Međutim, veliki broj žena ovaj problem ne prepoznaje odmah, kao što bi prepoznale bol u ruci ili problem sa govorom.

Otežan govor ili zbunjenost


Moždani udar može oslabiti sposobnost govora ili razumijevanja govora. Ovo je jedan od češćih simptoma te, ukoliko ga imate, odmah se obratite doktoru.

Slabost u ruci ili nozi


U slučajevima moždanog udara, veoma često dolazi do iznenadnog slabljenja ruke ili noge (ili oba uda) – osjećaj slabosti, utrnulosti ili čak paralizovanosti. Pogođeni ud je, u najvećem broju slučajeva, na suprotnoj strani od dijela mozga na kojem se desio udar.

Vrtoglavica ili gubitak ravnoteže


Vrtoglavica, mučnina ili problemi sa hodanjem često se mogu povezati sa prekomjernim konzumiranjem alkohola, a ako to niste radili, postoji velika vjerovatnoća da je u pitanju moždani udar.

Bol


Bol nije tipičan simptom moždanog udara. Međutim, ukoliko se pojavi iznenadni bol u ruci, nozi, jednoj strani lica ili grudima, nemojte ga zanemarivati. Istraživanja pokazuju da žene češće doživljavaju “netradicionalne” simptome moždanog udara od muškaraca (za čak 62%), a bol je jedan od najčešćih.

Jaka glavobolja


Iznenadna, jaka glavobolja, možda jedna od najgorih koje ste ikada imali, čest je simptom moždanog udara. Ovo je još jedan simptom koji se češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Deformitet lica


Iznenadna, jednostrana slabost lica može biti znak moždanog udara. Ukoliko je jedna strana lica opuštenija u odnosu na drugu ili se uopšte ne pomijera (to je najlakše ispitati ako pokušate da se osmijehnete) to može značiti da je u pitanju moždani udar.

Štucanje


Štucanje je, najčešće, manja smetnja. Ali, kada moždani udar utiče na centar za disanje koji se nalazi u mozgu, to može izazvati nagli, dugotrajni nalet štucanja, najčešće kod žena.

Otežano disanje ili lupanje srca


Ne možete doći do daha? Srce vam tako brzo lupa da imate osjećaj kao da će iskočiti iz grudi? Istraživanja pokazuju da su žene podložije ovom simptomu moždanog udara od muškaraca. Ukoliko simptomi traju duže od pet minuta, obavezno se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info