Kako koristiti sjenku da istaknete vaš oblik očiju

0

Kada je u pitanju šminkanje očiju, svi imamo isti cilj: da oči istaknemo kako bi one bile ljepše, veće i privlačnije. Međutim, oblik očiju zapravo je presudan kada je riječ o nanošenju šminke.

Uzimajući u obzir najčešće oblike očiju, donosimo mali vodič koji će vam pomoći da vaše oči istaknete na najbolji mogući način.

Duboko smještene oči


Da biste pravilno našminkali ovaj oblik očiju, počnite tako što ćete povući liniju ajlajnerom od unutrašnjeg dijela oka ka spoljašnjem, završavajući ravnom linijom. Zatim nanesite svijetlu sjenku ispod obrve i na unutrašnji ugao oka.

Da biste dodatno naglasili oko, uzmite za nijansu tamniju sjenku od prethodne i sa njom lagano pređite kapke. Za kraj, na prevoje oko očiju nanesite tamnu sjenku i prstima je stopite sa svijetlim nijansama, da se ne bi vidio prelaz. Naravno, za savršen izgled ovog tipa očiju nanesite maskaru.

Oči u obliku badema


Ukoliko imate oči u obliku badema, da biste ih što bolje istaknuli, koristite tehniku šminkanja duboko smještenih očiju, ali tako što ćete pratiti prirodnu liniju vaših očiju. Možete takođe koristiti i tamniju sjenku, ako vaše oči nisu previše duboko smještene.

Spuštene oči


Ovaj oblik zahtijeva šminkanje koje će vam vizuelno podići oči. Najbolji način da to učinite je da napravite takozvani mačiji oblik i to tako što ćete ajlajnerom izvući crtu duž cijelog kapka, a onda tamnijom sjenkom spojiti i izvući liniju prema gore.

Završite tako što ćete svijetlu sjenku nanijeti u uglove očiju, a maskaru nanesite u što debljem sloju.

Okrugle oči


I za ovaj tip očiju koristite tehniku šminkanja kao i za duboko smještene oči. Samo, u ovom slučaju slobodno naglasite oči sa mnogo više tamne sjenke.

Blizu postavljene oči


Kako bi ovakav tip očiju izgledao udaljenije, nanesite svijetlu sjenku ispod obrva i u unutrašnje uglove kapaka. Tamniju sjenku, u zaobljenom potezu, nanesite malo izvan spoljnog ugla oka. Najtamniju sjenku nanesite na prevoj, kako biste stvorili kontrast.

Završite tako što ćete crnom olovkom za oči izvući liniju krenuvši od sredine kapka ka spoljnom dijelu oka, a zatim je još malo produžite izvan oka u ravnoj liniji.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info