5 čudnih načina na koje vaše tijelo reaguje na stres

0

Vjerovatno su vam poznati načini na koje stres utiče na vaš organizam: mišići se stežu, nivo energije opada, a pritisak enormno raste. Ali, zvonjava u ušima? Trčanje do toaleta? I ovo bi mogli biti znakovi koji upućuju na to da se trebate smiriti i opustiti. Donosimo pet čudnih načina na koje hormon kortizol utiče na vaš organizam.

 

Iznenadna potreba za toaletom

Stres pokreće oslobađanje hemikalije poznate pod nazivom kortikotropin-oslobađajući hormon koji utiče na fukncije crijeva. Do toga može doći u izrazito stresnim situacijama, a jedan od znakova je iznenadna i česta potreba za toaletom, odnosno proljev.

 

Izbijanje akni i bubuljica

Povišen nivo hormona kortizola utiče na lojne žlijezde koje se nalaze u koži odnosno na njihovo pretjerano lučenje usljed čega dolazi do stvaranja bubuljica i akni.

 

Ne možete se riješiti prehlade

Kada “pokupite” virus, svi neprijatni simptomi koje doživljavate (curenje iz nosa, kašalj, bol u tijelu) rezultat su odgovora vašeg imuniteta na virus. Stres utiče na povećanje nivoa upale pa vaše tijelo ozbiljnije reaguje na viruse prehlade. Takođe, simptomi prehlade traju duže nego obično.

 

Opadanje kose

Dani ili sedmice povišenih tenzija mogu uticati na enormno opadanje kose. Taj gubitak kose može da traje i do tri mjeseca nakon stresnog događaja ili perioda. Dobra je vijest da će kosa ponovo izrasti, tj. opadanje kose pod uticajem stresa ne dovodi do njenog trajnog prorjeđivanja ili ćelavosti.

 

Zvonjava u ušima

Istraživanja pokazuju da stres može uticati i na pojavu zvonjave u ušima i druge slušne probleme. Iako stručnjaci ne znaju još uvijek sa sigurnošću zašto se to dešava, sve veći broj žena koje su pod stresom žale se na pomenuti simptom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info