8 prirodnih načina da snizite krvni pritisak

0

Osobama sa hipertenzijom često su potrebni određeni lijekovi kako bi krvni pritisak držale pod kontrolom. Ali, promjene stila života, takođe, mogu pomoći u ovoj “borbi” pa čak i eliminisati potrebu za lijekovima. Saznajte kako možete sniziti krvni pritisak prirodnim putem.

 

Vježbajte više

Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost, pola sata dnevno, većinu dana sedmično, značajno snižava krvni pritisak. Ukoliko vam je posao statičan, preporučuje se da upražnjavate aerobne vježbe, jer one pomažu u smanjenju sistolnog, ali i dijastolnog krvnog pritiska. Osobe koje se kreću često su u stanju da smanje količinu lijekova koje koriste. Odaberite nešto što volite – hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla – i držite se toga.

 

Jedite banane

Sigurno znate da pretjeran unos soli utiče na povećanje krvnog pritiska, ali veliki broj ljudi nije svjestan zdravstvenih koristi kalijuma – minerala koji “poništava” štetno dejstvo soli. Odrasli bi trebali da unose oko 4 700 mg ovog minerala dnevno, a neki od najboljih izvora su: banana (oko 422 mg), pečeni, neoguljeni krompir (oko 738 mg) i svježe cijeđeni sok od narandže (oko 496 mg po 200 ml).

 

Smanjite unos soli

Osobe sa normalnim, srednje visokim i izrazito visokim krvnim pritiskom značajno mogu uticati na njegovo snižavanje smanjenjem unosa soli. Osobama sa hipertenzijom preporučena dnevna količina iznosi manje od 1 500 mg. Najveće količine soli unose se putem obrađene hrane pa bi bilo mudro da ograničite njen unos.

 

Nemojte pušiti

Pušači su pod većim rizikom od razvijanja hipertenzije. Iako duvan i nikotin iz cigareta mogu uzrokovati privremene “skokove” krvnog pritiska, pušenje samo po sebi ne izaziva hroničnu hiperteniziju. (Umjesto toga, faktori koji se povezuju sa pušenjem, kao što su često konzumiranje alkohola i fizička neaktivnost, najvjerovatnije su glavni krivci). Ipak, prestanak pušenja može malo sniziti krvni pritisak.

 

Smanjenje tjelesne težine

Istraživanja pokazuju da smanjenje tjelesne težine za tek nekoliko kilograma može imati ogroman uticaj na krvni pritisak. Zbog viška kilograma vaše srce se više napreže. Ovaj dodatni napor može dovesti do hipertenzije, dok smanjenje tjelesne težine olakšava kardiovaskularno opterećenje.

 

Smanjite unos alkohola

Iako umjereno konzumiranje alkohola – ne više od jedne čaše dnavno kada su u pitanju žene i dvije čaše kada je riječ o muškarcima – ima zdravstvene pogodnosti po srce, prekomjerne količine alkohola mogu povisiti krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da konzumiranje više od dvije čaše alkohola dnevno povećava rizik od hipertenzije i kod žena i kod muškaraca.

 

Smanjite nivo stresa

Efikasno držanje stresa pod kontrolom može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Stres je poznat i kao bolest modernog doba te efikasan lijek za njegovo smanjenje nije isti za sve. Kod nekih to je šetnja u prirodi, kod drugih slušanje muzike, kod trećih joga… Saznajte šta vama najbolje odgovara (vjerovatno to već i znate) te taj “lijek” praktikujte kada se nađete pod stresom.

 

Izbjegavajte kofein

Kafa ima određene zdravstvene koristi, ali snižavanje krvnog pritiska nije jedna od njih. Kofein može izazvati kratkoročna povećanja krvnog pritiska, čak i kod osoba koje nemaju hipertenziju. Ukoliko imate visok krvni pritisak, bilo bi i više nego poželjno da unos kafe ograničite na dvije šoljice dnevno. Imajte na umu i da gazirana pića sadrže veoma velike količine kofeina.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info