5 mirisa koji mogu učiniti čuda po vaše zdravlje

0

Miris nas može podsjetiti na trenutke života koje smo već preživjeli. Ova nostalgična veza nije slučajnost – istraživanja pokazuju da je reakcija na miris direktno povezana sa emocionalnim središtem mozga, usljed čega i dolazi do navale topline i ugodnih osjećanja nakon što osjetimo određeni miris. Za razliku od dodira ili okusa, miris je u direktnoj korelaciji sa doživljenim iskustvima.

Ali, pored njihove moći da pobude emocije, određeni mirisi imaju i fantastičan uticaj na naš um i tijelo. Od ublažavanja stresa i glavobolje, određene arome vam mogu pomoći da se osjećate bolje. Evo i kako.

 

Lavanda vam može pomoći da bolje spavate

Ona vam može, gotovo odmah, pomoći da se opustite. Međutim, istraživanja pokazuju i da je veoma djelotorna u sprečavanju nesanice. Sledeći put kada budete imali problema sa spavanjem, isprobajte ovo njeno svojstvo.

 

Citrusi vam mogu pomoći da povećate nivo energije

Ukoliko vam je potrebna dodatna energija, možda bi bilo bolje da preskočite šoljicu kafe i uživate u mirisu citrusa – mirisi poput limuna i narandže mogu povećati nivo energije i stepen budnosti. Dakle, prvo ih pomirišite, a kad to uradite, onda ih i iscijedite i popijte – dvije muve jednim udarcem!

 

Vanila poboljšava raspoloženje

Ona je često i sinonim za “blag” miris, ali je sasvim suprotno od ovog epiteta kada je u pitanju nivo sreće. Istraživanja pokazuju da miris vanile poboljšava opuštanje i podiže nivo sreće. I, u ovom slučaju, nije isključivo riječ o štapiću vanile – isti efekat ostavlja i miris njenog ekstrakta.

 

Nana poboljšava koncentraciju

Istraživanja povezuju oštri miris ove ljekovite biljke sa poboljšanjem kognitivnih sposobnosti i povećanjem motivacije. Poznata je i po tome što “razbuđuje” um pa je mnogobrojni studenti koriste prilikom učenja.

 

Jasmin ublažava depresiju

Njegov izgled je već dovoljno prijatan, a miris jasmina pozitivno utiče na raspoloženje. Istraživanja pokazuju da ovaj prekrasni miris može pomoći da se odagnaju depresivne misli. I, kao i kod vanile: i svježi cvijet i esencijalno ulje imaju jednako dejstvo.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info