3 prirodna ulja koja poboljšavaju rast kose

0

Gel, lak, šampon, farbanje, feniranje – razne stvari koje radimo s ciljem da naša kosa izgleda onako kako želimo zapravo je mogu i oštetiti, usljed čega ona postaje beživotna i suha. Međutim, određeni tretmani vam ipak mogu pomoći da kosi vratite njen prekrasni sjaj, hidrataciju, ali i da malo ubrzate njen rast. Evo i koji su to.

 

Ekstra-djevičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje je prirodni regenerator koji kosi pomaže da obnovi hidrataciju jačajući je i smanjujući njeno opadanje i količine peruti. Evo kako da ga koristite:

  • Pomiješajte pola šolje ekstra-djevičanskog maslinovog ulja sa par kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja, kao što su ulje lavande ili ruzmarina. Dobro izmiješajte i dobijenu smjesu čuvajte na suhom i hladnom mjestu 24 sata.
  • Jednu kašičicu smjese nanesite na dlan te je zagrijte trljajući je između dlanova.
  • Smjesu prstima nanesite na vlažnu kosu. Masirajte vlasište kružnim pokretima.
  • Na kosu stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu te nakon pola sata kosu isperite mlakom vodom. Poslije toga kosu perite kao i obično. Tretman možete primjenjivati dva puta sedmično.

 

Arganovo ulje

Njegove esencijalne masne kiseline jačaju kosu i smanjuju pojavu ispucalih vrhova. Arganovo ulje je bogat izvor vitamina E koji “popravlja” oštećenja na kosi uzrokovana hemijskim putem (oštećenja nastala usljed preparata za farbanje kose) te kosi daje sjaj i hidrataciju.

Kako biste ga nanijeli na kosu, počnite sa njegovim zagrijavanjem između dlanova, kao sa maslinovim uljem. Nakon toga ga nenesite na kosu, od vlasišta ka vrhovima. Da biste ga ravnomjerno distibuirali preko cijele kose, koristite češalj ili četku za kosu. Nakon nanošenja ulja potrebno je da kosu umotate u peškir te je nakon sat vremena prvo isperite mlakom vodom, a zatim perite kao i obično. Tretman možete ponavljati dva puta sedmično.

 

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je izrazito dobro za vašu kosu, a ovo su samo neke od njegovih pogodnosti:

  • Bogat izvor vitamina E koji je neophodan za rast zdrave kose
  • Daje kosi sjaj i volumen zadržavanjem prirodne vlažnosti u njoj
  • Laurinska i kaprinska kiselina, koje kokosovo ulje sadrži u izobilju, ponašaju se kao antimikrobni agensi. Mikrobi na vlasištu i korijenu kose glavni su uzročnici njenog opadanja, a kokosovo ulje taj “proces” može usporiti pa čak i u potpunosti zaustaviti
  • Kokosovo ulje sadrži dosta zasićenih masti koje mogu pomoći u redukovanju i sprečavanju nastanka peruti.

Kokosovo ulje je potrebno nanositi na kosu na isti način kao i prethodna dva ulja, pola sata prije pranja kose. Kosu prvo isperite mlakom vodom, a nakon toga je perite kao i obično. Tretman možete ponavljati tri puta sedmično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info