5 načina na koje vas vitamin C čini lijepima

0

Često čujemo mnogobrojne hvalospjeve o vitaminu C. Zbog čega je on toliko značajan? Naime, ova hranjiva materija je “odgovorna” za stvaranje i očuvanje kolagena. Konkretno, vitamin C jača krvne sudove te daje koži njenu elastičnost i jačinu. Međutim, on je rastvorljiv u vodi, a to znači da ga vaše tijelo ne skladišti ili akumulira. Upravo zbog toga je veoma bitno da ga svakodnevno unosite. Ne vjerujete? Saznajte kako dnevna doza vitamina C može poboljšati vašu kosu, nokte i kožu.

 

Poboljšava zdravlje kose

Vitamin C je jedna od najefikasnijih hranjivih materija koja pomaže rast i razvoj kose. Osim što ga možete unositi putem hrane, možete napraviti i veoma efikasnu masku koja će ojačati vašu kosu i dati joj prekrasan sjaj. U blenderu izmiksajte tri jagode, dva kivija, pola crvene paprike i jedan paradajz (miksajte dok ne dobijete kremastu masu). Masku nanesite na vlažnu kosu te je nakon petnaestak minuta isperite mlakom vodom.

 

Povećava nivo energije

U ishrani, vitamin C igra veoma važnu ulogu u apsorpciji željeza, a ovaj mineral pridonosi vašoj ukupnoj ljepoti i blagostanju. Ukoliko se zalihe željeza iscrpe može doći do razvijanja anemije, a prvi znakovi ovog poremećaja su konstantni umor i slabost. Samim tim, dolazi do snižavanja nivoa energije.

 

Poboljšava rast noktiju

Vitamin C pomaže u održavanju čvrstine noktiju jačanjem kože, vezivnog tkiva, kostiju i zidova krvnih sudova. Dakle, još jedan razlog da uživate u namirnicama bogatim ovim vitaminom.

 

Odlaže znakove starenja

Istraživanja pokazuju da sredovječne žene koje unose više vitamina C putem hrane imaju manje bora te im je koža prirodno hidratiziranija od žena koje ne konzumiraju namirnice bogate ovim vitaminom. Stručnjaci vjeruju da vitamin C odlaže znakove starenja koji nastaju usljed štetnog djelovanja slobodnih radikala.

 

Sprečava nastanak zanoktica

S obzirom da vitamin C jača nokte i pomaže im da rastu, on može spriječiti i nastanak zanoktica. Konzumiranje vitamina C najbolji je način da obezbijedite optimalno zdravlje noktiju pa je, između ostalog, i to jedan od razloga da češće konzumirate citruse.

 

Najbolji način da organizam obezbijedite dovoljnim količinama vitamina C jeste putem hrane. Namirnice koje ga sadrže u izobilju su: brokula, kivi, paprike, jagode, citrusi i paradajz. Preporučena dnevna doza zdravim ženama starijim od 19 godina iznosi 2 000 mg, trudnicama 85 mg, a dojiljama 120 mg.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info