Kako se riješiti ispucalih vrhova: 3 prirodna tretmana koja pomažu

0

Problem sa kojim se susreće veoma veliki broj žena – ispucali vrhovi. Na njihovo pojavljivanje utiču mnogobrojni faktori, a toplota je jedan od najčešćih (fen, pegla za kosu, uvijač).

Iako ne postoji mogućnost da napravljenu štetu popravite, ipak je moguće da problem malo “zamaskirate”. Određeni kućni tretmani vam mogu pomoći u tome, a mi vam donosimo tri najbolja.

Maska od bjelanaca, avokada i maslinovog ulja


Bjalance i maslinovo ulje hidratiziraju kosu te joj daju prekrasan sjaj, a avokado sadrži mnogobrojne vitamine i hranjive materije koji kosi pomažu da održi zdrav izgled. Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • jedan avokado, oguljen
  • dvije kašike bjelanjaka
  • tri kašike maslinovog ulja.

Avokado izgnječite te mu dodajte bjelanjke i maslinovo ulje. Sastojke dobro izmiješajte (možete koristiti i mikser) sve dok smjesa ne postane kremasta. Smjesu nanesite na vlažnu kosu te je prekrijte kapom za tuširanje ili plastičnom kesom. Nakon 45 minuta do sat vremena, kosu isperite mlakom vodom te nakon toga nanesite blagi šampon.

Maska od papaje i jogurta


Osim što je preukusna, papaja je bogata proteinima i amino-kiselinama koje jačaju kosu. Možete je pronaći u svim bolje opskrbljenim supermarketima, a najbolje je da birate što zreliju. Kada je pomiješate sa jogurtom, dobićete luksuznu masku koja će ojačati vašu kosu i dati joj svilenkasti sjaj. Za masku vam je potrebno:

  • jedna papaja srednje veličine, oguljena, bez sjemenki
  • 120 ml jogurta.

Papaju presijecite napola i kašikom odstranite košpice. Koristeći nož, odstranite koru. Papaju izgnječite viljuškom te joj dodajte jogurt. Sastojke dobro izmiješajte, sve dok smjesa ne postane glatka te je nanesite na kosu kao što nanosite regenerator. Prekrijte kosu kapom za tuširanje ili plastičnom kesom te je nakon 45 minuta dobro isperite.

Pivo


Proteini i šećer koje pivo sadrži pomažu u jačanju kose i liječenju oštećenih folikula. Ne trebate ga miješati sa bilo čim drugim – uspite ga u bocu sa raspršivačem te ga ravnomjerno nanesite na vlažnu kosu. Nakon desetak minuta, kosu temeljno isperite koristeći blagi šampon.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info