5 navika koje utiču na nastajanje bora

0

Bore su dio starenja – i života. Iako znamo da bore možemo očekivati kako starimo, određene stvari koje radimo samo mogu ubrzati njihovo nastajanje. U veoma čestim slučajevima, godine su najmanji krivac za nastajanje bora. Sljedeće navike utiču na proces starenja kože pa bi bilo dobro da ih se pokušate riješiti što prije.

Pušenje


Pušenje je najčešći uzrok bora. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da je ova navika pogubna, kako za cjelokupno zdravlje, tako i za izgled vaše kože. Ne, nećemo ubjeđivati bilo koga da se odrekne pušenja – na to vas niko ne može nagovoriti sve dok sami ne odlučite da prestanete. Ipak, ako ikako možete, prestanite što prije. Srećno!

Ishrana


Pretjerano konzummiranje šećera ili namirnica sa visokim glikemijskim indeksom ne utiče samo na vašu liniju – takve namirnice mogu uticati i na starenje kože i stvaranje bora. Istraživanja pokazuju da se putem štetnog procesa koji se naziva glikacija molekule šećera “lijepe” na proteine u vašoj koži (uključujući i kolagen) usljed čega oni postaju kruti i ne mogu funkcionisati na koristan način.

To dovodi do gubitka elastičnosti lica kao i do nastanka bora, natečenosti i stinih bora. Takođe, rafinisani šećer dovodi do upalnih procesa u organizmu usljed kojih dolazi do razlaganja kolagena i elastina – pomenuti proces utiče na opuštanje kože i stvaranja bora.

Alkohol


Čaša vina, s vremena na vrijeme pa čak i na dnevnoj osnovi, nikome neće naškoditi. Ipak, treba imati na umu da alkohol izaziva dehidraciju. To posebno dolazi do izražaja ukoliko konzumirate veće količine alkohola više dana u sedmici.

Tokom vremena, vaša koža će izgubiti elastičnost, zbog nedostatka hidratacije, a to dovodi do stvaranja bora. Takođe, alkohol može imati i veoma negativan uticaj na nivo vitamina A u organizmu. Pomenuti vitamin je od ključnog značaja za regeneraciju ćelija i proizvodnju kolagena.

Žvakaća guma


Ukoliko je svakodnevno žvaćete, ona će uticati na formiranje sitnih bora oko usta. S vremena na vrijeme, ona zaista nije problem. Ipak, prečesta “upotreba” može donijeti više štete nego koristi.

Šminka


Ne, nije u pitanju sama šminka već spavanje sa istom na licu! Šminka i zagađivači životne sredine koji dolaze u dodir sa kožom tokom dana “zalaze” duboko u pore čime dolazi do razbijanja elastina i kolagena. To može ubrzati proces starenja i uzrokovati nastanak bora.

Da biste to izbjegle, skidajte šminku čim dođete kući, čak iako planirate da ponovo izlazite van za par sati. Čišćenje i hidratacija kože prije spavanja je obavezna, ukoliko želite da usporite nastanak bora.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info