Više troše nego što dodaju: 7 dijetalnih namirnica za svaki dan

0

Kada je u pitanju mršavljenje, često je teško ostati na pravom kolosijeku, jer se čini nemogućom misijom pronaći ukusnu, ali niskokaloričnu hranu. Ipak, određene namirnice sadrže sve ono što vam je potrebno da se riješite suvišnih kilograma. Saznajte i koje su to.

Zelena salata i lisnato povrće


Razlog zbog kojeg zelena salata i lisnato povrće sagorijevaju više kalorija nego što ih sadrže je zbog toga što se u velikoj mjeri sastoje od vode. Ovaj odnos je oko 50% voda i 50% vlakna. Ove namirnice su odličan izvor energije te pomažu da se smanji želja za slatkišima. I ne samo to, one su dobre i za cjelokupno zdravlje. Primjera radi, kelj sadrži veoma visok nivo anti-kancerogenih hranjivih materija, glukozinolata, koje su veoma efikasne u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, prostate, jajnika, dojke i mokraćne bešike.

Grejpfrut


Njegov sastav čine 60% voda i 40% hranjiva vlakna koja poboljšavaju zdravlje probavnog trakta i daju osjećaj sitosti. Posebna vrsta vlakana koju grejpfrut sadrži naziva se pektin, a on vam ne pomaže samo da se osjećate sitima: istraživanja pokazuju da on sprečava i stvrdnjavanje arterija te na taj način štiti organizam od srčanih oboljenja. Sok od grejpfruta u ranim jutarnjim časovima odličan je način da povećate nivo energije. I, ne samo to – istraživanja pokazuju da fitonutrijenti koje grejpfrut sadrži smanjuju rizik od raka pluća, želuca i debelog crijeva.

Lubenica


Omiljena poslastica tokom vrelih, ljetnih dana, lubenica sadrži veoma malo kalorija te je odlična za mršavljenje. Jedan od razloga zbog kojih vam lubenica može pomoći da smršate jeste i taj što je ona bogat izvor B vitamina koji povećava nivo energije i smanjuje potrebu za unošenjem većih količina hrane.

Niskokalorične, nemasne vrste mesa


Za razliku od već pomenutih vrsta voća i povrća, niskokalorične, nemasne vrste mesa sadrže veoma veliku količinu proteina koji su nam i više nego potrebni za održavanje energije na optimalnom nivou. Ćuretina i piletina, koje su bogat izvor proteina, “primoravaju” probavni sistem da naporno radi. Kao rezultat toga, dolazi do privremenog poboljšanja stope metabolizma, što pomaže da sagorite više kalorija čak i kada ste u stanju mirovanja.

Paradajz


Isto kao i kod ostalih vrsta voća i povrća, paradajz je voće u čiji sastav, uglavnom, ulazi voda. Može se konzumirati na različite načine, a mnogobrojna istraživanja pokazuju da paradajz sprečava i razvoj kancerogenih ćelija.

Krastavac


On je osvježavajuća namirnica te je odličan kada je u pitanju eliminisanje suvišnih kilograma. Veoma je zasitan, a to se može zahvaliti visokom sadržaju vode. Pored toga, on je i veoma bogat izvor vitamina C.

Brokula


Često je zovu kraljicom povrća i to sasvim zasluženo. Osim što je veoma zasitna, ona sadrži vrlo malo kalorija te je dobra za cjelokupno zdravlje. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da brokula sprečava razvoj tumora, a ovdje saznajte i koje su to njene zdravstvene koristi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info