10 čudesnih načina na koje magnezijum liječi vaše tijelo i um

0

Četvrti najzastupljeniji mineral u našem tijelu s pravom se može nazvati i mineralom sa čudotvornim svojstvima. Život bez njega ne bi bio moguć, a on je direktno odgovoran za normalno funkcionisanje organizma. Saznajte na koje načine magnezijum liječi vaše tijelo i um i koji su njegovi najbolji izvori.

Kvalitet sna


Nivo melatonina, hormona koji reguliše san, snižava se kada u organizmu nema dovoljnih količina magnezijuma. Pored toga, magnezijum uspostavlja ravnotežu u organizmu držeći pod kontrolom hormon stresa. Stres i napetost često su glavni razlozi zbog kojih se obično i pati od nesanice.

Opuštanje nervnog sistema


Serotonin koji opušta nervni sistem i podiže raspoloženje zavisi od magnezijuma – ukoliko vam nedostaje pomenutog minerala i nivo serotonina u organizmu je manji.

Bolja fleksibilnost


Magnezijum opušta napete mišiće. Bez magnezijuma, mišići se ne mogu pravilno opustiti i dolazi do pojave grčeva. Ovaj mineral je veoma važan za fleksibilnost mišića, jer njegov nizak nivo rezultira gomilanjem mliječne kiseline usljed čega dolazi do pojave bola i zategnutosti mišića.

Čvrste kosti


Da li ste znali da osamnaest hranjivih materija pridonosi zdravlju kostiju? Magnezijum je jedna od najvažnijih, jer stimuliše hormon kalcitonin koji reguliše koncentraciju kalcijuma u organizmu.

Remineralizacija zuba


Nedostatak magnezijuma izaziva nezdravu ravnotežu fosfora i kalcijuma u pljuvački što utiče na oštećenja zuba.

Alkaliziranje organizma


Magnezijum pomaže našem tijelu da uspostavi svoju pH ravnotežu. On smanjuje nivo mliječne kiseline u organizmu koja je djelomično odgovorna za bol koji osjećate u mišićima nakon fizičke aktivnosti.

Hidratacija


On je, između ostalog, veoma važan elektrolit koji je nephodan za pravilnu hidrataciju organizma.

Pomaže kod zatvora


Magnezijum se može koristiti za čišćenje probavnog trakta od toksina.

Funkcionisanje enzima


Enzimi su molekuli proteina koji stimulišu sve hemijske reakcije u organizmu. Magnezijum je neophodan kako bi omogućio njihovo nesmetano funkcionisanje.

Dijabetes


Magnezijum poboljšava lučenje insulina što olakšava metabolizam šećera. Bez magnezijuma, glukoza nije u stanju da se prenese u ćelije. Nagomilavanje glukoze i insulina u krvi može izazvati različita oštećenja tkiva uključujući i oštećenja nerava u očima.

Potrebe za magnezijumom zavise od niza faktora, kao što su zdravstveno stanje, starosna dob, sastav hrane, konzumiranje alkohola, stres, trudnoća i dojenje pa tako dnevne potrebe za ovim mineralom se kreću prema sljedećem:

  • djeca: 170 mg dnevno
  • mladi: 350 mg dnevno
  • žene: 280 mg dnevno
  • trudnice i dojilje: 350 mg dnevno
  • muškarci: 350 mg dnevno.

Najbolji prirodni izvori magnezijuma su: bademi, indijski orah, morske alge, kikiriki, špinat, soja, banana, krompir, heljda, brazilski orah i proso. Ovaj mineral se može unositi i putem suplemenata. Ipak, suplemente nemojte unositi “na svoju ruku” – obavezno se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom. Kod zdravih osoba sa normalnom funkcijom bubrega predoziranje magnezijumom nije razlog za bojazan, jer njegov višak se ravnomjerno izlučuje mokraćom i stolicom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info