Mentalno zdravlje: Znakovi koji ukazuju da vam je potrebna pomoć psihologa

0

Svi se tokom života, u nekom trenutku, suočavamo sa teškim situacijama. Tuga, gubitak i stres sastavni su dijelovi života te se, u većini slučajeva, sami moramo nositi sa svojim emocijama.

Međutim, s vremena na vrijeme, potrebno je zatražiti i stručnu pomoć, ali je prilično teško raspoznati znakove koji na to upućuju. Donosimo neke od najčešćih.

Sva osjećanja su preintenzivna


Svi ponekad osjećamo ljutnju ili tugu, ali pitanje je koliko često i koliko intenzivno. Da li to narušava ili značajno mijenja vašu sposobnost funkcionisanja? Prevlađujući osjećaj bijesa ili tuge na redovnoj osnovi može ukazivati na to da se u pozadini nalazi veći problem, ali tu postoji još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju: katastrofiziranje.

Kada se pojavi nepredviđeni izazov, da li odmah zamišljate da će ishod biti najgori mogući scenario? Ovaj intenzivni oblik anksioznosti, u kojem se svaki problem preuveličava i tretira kao realan ishod, može prilično da vas iscrpi. On može dovesti do napada panike pa čak i do izbjegavanja obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko vam se to dešava, obratite se stručnom licu za pomoć.

Imali ste traumatično iskustvo i ne možete prestati razmišljati o tome


Bol zbog smrti bliske osobe, raskida ili gubitka posla može biti dovoljan razlog za konsultovanje sa stručnim licem. Obično smo skloni razmišljanju da će ovakva osjećanja nestati sama od sebe, ali to nije uvijek slučaj. Žalost zbog gubitka može loše uticati na svakodnevno funkcionisanje pa čak dovesti i do udaljavanja od drugih ljudi. Ukoliko ste se našli u takvoj situaciji ili ako su vaši prijatelji primijetili da se povlačite i zatvarate u sebe, bilo bi dobro da se posavjetujete sa stručnim licem.

S druge strane, ne reagujemo svi jednako – neke osobe imaju sasvim suprotne reakcije kada je u pitanju gubitak: one su hiperaktivne, kada je u pitanju druženje sa drugim ljudima te imaju poteškoća sa spavanjem. To su, takođe, znaci da se trebate obratiti profesionalcu.

Imate neobjašnjive i česte glavobolje, bol u stomaku ili vam je oslabljen imunitet


Ako ste emotivno uznemireni ili potreseni, to može uticati na vaš organizam. Istraživanja pokazuju da se stres može manifestovati u vidu širokog spektra fizičkih oboljenja, od hroničnog bola u stomaku do glavobolje, čestih prehlada pa čak i smanjenja seksualnog nagona.

Neobičnije tegobe, poput iznenadnog trzanja mišića ili bola u vratu takođe mogu biti znakovi stresa, fizičkog i emocionalnog.

Konzumirate alkohol kako biste se nosili sa situacijom


Češće konzumiranje alkohola ili češće razmišljanje o konzumiranju alkohola i drugih opijata može biti znak da želite da “umrtvite” osjećanja s kojima biste se trebali nositi. Ista je stvar i sa hranom. Promjene apetita mogu biti još jedan znak da nešto nije u redu.

I povećana i smanjena želja za hranom mogu biti znak da ste pod stresom i da se ne uspijevate nositi sa određenim emocijama na najbolji mogući način.

Dobijate loše povratne informacije na poslu


Promjene u poslovnim rezultatima česte su kod osoba koje se bore sa emocionalnim ili psihološkim problemima. Posao vam, odjednom, može postati odbojan iako ste ranije sa uživanjem obavljali sve ili većinu radnih zadataka.

Pored promjena u koncentraciji i pažnji, možete dobiti i negativne povratne informacije od šefa ili radnih kolega, a koje se tiču kvaliteta obavljenog posla. Ukoliko vam se tako nešto dešava u posljednje vrijeme, bilo bi mudro da se konsultujete sa stručnim licem.

Ne osjećate povezanost sa aktivnostima koje ste ranije voljeli


Ako su vam druženje sa prijateljima i porodicom, izlasci i druge aktivnosti u kojima ste ranije uživali izgubile svaku draž, to može biti znak da nešto nije u redu.

Ako ste razočarani, osjećate kao da nema mnogo svrhe ili poente u opštem osjećaju zadovoljstva, odlazak kod psihologa mogao bi vam pomoći da se vratite na pravi kolosijek.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info