Više od lijeka: 5 neobičnih načina da iskoristite aspirin

1

Određena istraživanja pokazuju da je aspirin veoma djelotvoran lijek kod prevencije raka, a to nas je navelo na razmišljanje: može li se ovaj lijek koristiti u još neke svrhe? Ispostavilo se da ga možete koristiti na više načina, a ne samo u svrhe liječenja. Evo i kako.

 

Uklanjanje mrlja

Koristite tešku hemiju kako biste uklonili, recimo, žućkaste mrlje od znoja sa majica i košulja? Zdrobite dva aspirina i ubacite ih u vrelu vodu te nakon petnaest minuta ubacite umrljanu odjeću. Nakon par sati odjeću perite kao i obično.

 

Eliminisanje peruti

Ne postoji ništa neprivlačnije od peruti na odjeći (i u kosi!), ali tu vam može pomoći aspirin. Salicilna kiselina koju aspirin sadrži zapravo je jedan od glavnih sastojaka proizvoda za “kontrolu” peruti. Aspirin će uraditi blagi piling vlasišta te će ukloniti mrtve slojeve kože koji su odgovorni za stvaranje peruti. Recept pogledajte ovdje.

 

Liječi akne ili urasle dlačice

Aspirin može smiriti zapaljena područja u roku od nekoliko minuta. Zdrobite aspirin te ga pomiješajte sa vodom kako biste napravili pastu koju ćete nanijeti na problematično područje. Nakon nekoliko minuta pastu isperite mlakom vodom.

 

Čišćenje kupatila

Ukoliko imate aspirin, možda više nećete morati trošiti dodatni novac na sredstva za čišćenje. On “djeluje” na svim površinama te jednako dobro uklanja mrlje od sapuna i druge nečistoće u kupatilu i sa radnih površina kao i bilo koje drugo sredstvo za čišćenje. Dva aspirina rastvorite u vodi (ili više, po potrebi) kako biste dobili pastu koju ćete koristiti za čišćenje.

 

Smiruje ugrize insekata

Konstantan svrabež nakon ugriza insekata može se u roku od par minuta pretvoriti od iritantnog do nepodnošljivog. Kako biste ublažili iritaciju, koristite aspirin: malo ga navlažite i utrljajte na bolno mjesto.

 

Napomena: U svim navedenim situacijama koristi se obični, neobloženi aspirin.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info