5 najboljih namirnica za čišćenje arterija

0

Zakrčenje arterija veoma je ozbiljan zdravstveni problem te bi bilo mudro da o njemu povedete računa na vrijeme. Sljedeće namirnice vam mogu pomoći da taj problem riješite, ali i da spriječite njegovo nastajanje.

Orašasti plodovi


Šaka orašastih plodova zdravi je način da zamijenite popodnevne glickalice. Bademi sadrže veoma visok nivo mononezasićenih masti, vitamina E i vlakana, a orasi su prirodan, biljni izvor omega-3 masne kiseline poznate pod nazivom alfa-linolenska kiselina. Sve navedeno je, pogađate, veoma dobro za zdravlje srca i arterija. Istraživanja pokazuju da mononezasićene masti pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi te smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Brokula


Brokula je, između ostalog, izrazito bogat izvor vitamina K koji je neophodan za formiranje kostiju i koji sprečava kalcijum da uzrokuje oštećenja arterija. Pored toga, brokula je i bogat izvor vlakana, a istraživanja pokazuju da ishrana u kojoj su vlakna često zastupljena može pomoći da se snize krvni pritisak i nivo lošeg holesterola.

Brusnice


Istraživanja pokazuju da brusnice, koje su veoma bogat izvor kalijuma, pomažu da se snizi nivo lošeg (LDL) holesterola i poveća nivo dobrog (HDL) holesterola u organizmu. Redovno konzumiranje ovog voća može smanjiti i ukupni rizik od srčanih oboljenja za nevjerovatnih 40%.

Zeleni čaj


Zeleni čaj sadrži katehine, jedinjenja koja dokazano smanjuju apsorpciju holesterola u organizmu. Pored toga, istraživanja pokazuju da je zeleni čaj odličan i za držanje tjelesne težine pod kontrolom, odnosno: sprečava debljanje i ubrzava proces topljenja masnih naslaga.

Lubenica


Omiljena ljetnja poslastica je mnogo više od toga – istraživanja pokazuju da lubenica sadrži amino kiselinu L-citrulin koja pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Istraživači kažu da pomenuta amino kiselina utiče na širenje krvnih sudova, usljed čega i dolazi do snižavanja krvnog pritiska.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info