4 zdravstvena razloga zbog kojih trebate izbjegavati energetska pića

0

Sljedeći put kada vam bude trebalo više energije, razmislite prije nego kupite energetski napitak – često i prekomjerno konzumiranje ovakvih napitaka štetno je po vaše zdravlje. Umjesto da se oslanjate na šećer i kofein, sastojke koje ova pića sadrže, bolje je da prošetate i pijete vodu – siguran, prirodan i djelotvoran “lijek” koji vam može vratiti energiju. Evo i koje su negativne strane konzumiranja energetskih pića.

 

Stres i nervoza

Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih ne biste više trebali konzumirati ova pića je to što ona mogu izazvati povećanje nervoze i stresa. Pojedina energetska pića sadrže veću količinu kofeina nego što je to naznačeno na njihovoj etiketi, a previše kofeina može uzrokovati stres i tahikardiju.

 

Visok nivo šećera

Ovakva pića sadrže mnogo, mnogo šećera. U nekima se ta količina kreće i do petnaest kašičica na 250 ml pića. Tolika količina šećera, osim što može izazvati hiperglikemiju, može izazvati i dehidraciju, smanjenje imuniteta, upalu želuca i povećanje tjelesne težine.

 

Promjene raspoloženja

Istraživanja pokazuju da osobe koje češće piju energetske napitke imaju i smanjen nivo serotonina, supstance koja je poznata i pod nazivom “hormon sreće”. Kada je nivo ovog hormona u krvi smanjen, dolazi do promjena raspoloženja od kojih su najčešće napadi panike, nervoza i depresija.

 

Nesanica

Iako vam energetski napitak može pomoći da se fokusirate i završite planirane obaveze, on vam nije od pomoći kada je riječ o spavanju. Neke od nuspojava konzumiranja energetskih napitaka su tahikardija i umor, a mješavina pomenutih može uticati na vaš san. Kako biste poništili negativne efekte energetskih napitaka, za početak prestanite da ih konzumirate te počnite da se zdravo hranite, pijete mnogo vode i redovno vježbate.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info