Proljetni umor: Prepoznavanje simptoma i njihovo efikasno eliminisanje

0

Proljetni umor se ne smatra oboljenjem, ali jednom kada prepoznate simptome možete se boriti protiv ove nelagode. Prepoznavanje i “liječenje” proljetnog umora od suštinskog je značaja za vaše blagostanje. Evo šta možete uraditi po tom pitanju.

Simptomi


Najčešći simptomi proljetnog umora obično obuhvataju:

  • brzo umaranje
  • razdražljivost
  • pospanost tokom dana
  • slaba koncentracija
  • glavobolja.

Ishrana


Kako biste izbjegli osjećaj pospanosti i umora, potrebno je napraviti određene promjene u ishrani, načinu vježbanja i opuštanja. Što se ishrane tiče, u ovom prelaznom periodu bilo bi poželjno da konzumirate ovas, špinat i nar.

Ovsene pahuljice su, svakako, jedan od najboljih izbora kada je u pitanju doručak, ali istraživanja pokazuju i da su veoma efikasne u borbi protiv proljetnog umora; zahvaljujući proteinima, magnezijumu i vitaminu B koje ovsene pahuljice sadrže, nivo energije se gotovo odmah povećava čime se umor veoma brzo iskorjenjuje.

Željezo je od suštinske važnosti kada je u pitanju proizvodnja energije, a jedan od najboljih načina da ga unesete u organizam jeste konzumiranjem špinata.

Istovremeno, nar, zahvaljujući mješavini vitamina A, B, C i E, kalijuma i magnezijuma stimuliše apetit koji obično trpi usljed umora koji se javlja tokom proljeća.

Mali trikovi


Prepoznavanje i borba protiv proljetnog umora od suštinskog su značaja za održavanje nivoa energije na uravnoteženoj stopi. Zbog toga je važno shvatiti da je hidratacija zlatno pravilo – pijte između litre i po do dvije litre vode dnevno kako biste riješili probleme kao što su glavobolja, iscrpljenost i zamor.

Jutarnje tuširanje poluhladnom vodom, osim što će poboljšati cirkulaciju, pomoći će vam i da se osjećate bolje, a samim tim i da “odagnate” proljetni umor. Pored toga, kada je u pitanju opuštanje, preporučljivo je da idete u saunu i na masažu, dva do tri puta sedmično.

Vježbanje je veoma bitno, a posebno kada je u pitanju proljetni umor. Bilo koje vrste vježbi (brzo hodanje, trčanje, plivanje) u kombinaciji sa ishranom bogatom vitaminom D pomaže u eliminisanju simptoma kao što su konstantni umor, poteškoće sa koncentracijom, glavobolja, nedostatak motivacije, anksioznost i nizak nivo energije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info