Prekrasna koža: Namirnice koje vam pomažu da izgledate mlađe

1

Eliminisanje nikotina i izbjegavanje pretjeranog izlaganja sunčevoj svjetlosti mogu biti od pomoći, ali tajna zdrave i lijepe kože zapravo leži u namirnicama koje konzumirate.

Pogrešni izbori izazivaju upale na ćelijskom nivou i, iako to ne možete vidjeti, pomenute upale direktno utiču na stvaranje bora, opuštanje kože i prerano starenje. Evo koje namirnice biste trebali konzumirati da to spriječite.

Paradajz

Likopen, pigment koji paradajzu daje njegovu prekrasnu crvenu boju, moćni je antioksidant koji kožu štiti od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem – poput kreme za sunčanje, samo iznutra. Da bi se likopen najbolje apsorbovao u organizmu, paradajz jedite uz dodatak maslinovog ulja.

 

Citrusi

Vitamin C je nephodan za izgradnju kolagena, vitalne komponente koja koži daje mladalački izgled, a koji počinje da se “razbija” u dvadesetim godinama života. Citrusi, takođe, sadrže bioflavonoide koji štite kožu od UV zraka i sprečavaju odumiranje ćelija kože.

 

Lisnato povrće

Špinat, blitva, kelj i druge vrste lisnatog povrća sadrže lutein koji štiti kožu od upala izazvanih štetnim sunčevim zračenjem i stvaranja bora.

 

Divlji losos


Pigment koji ovoj ribi daje boju, astaksantin, moćan je neprijatelj slobodnih radikala – molekula koje oštećuju ćelijske membrane i izazivaju starenje kože. Istraživanja pokazuju da konzumiranje ove vrste ribe svakih pet dana može spriječiti stvaranje aktinične keratoze – premaligne promjene na koži.

 

Alkohol


Istraživanja pokazuju da crno vino sadrži ekstrakt sjemenki grožđa i resveratrol, dva moćna antioksidanta koji su veoma bitni za zdravlje i izgled kože. Pored toga, hmelj u pivu, takođe, sadrži antioksidante koji utiču na eliminisanje slobodnih radikala. Ipak, to ne znači da trebate početi “lumpovati” – čaša vina ili piva svaki drugi dan sasvim je dovoljna.

 

Izbjegavajte bijele namirnice

Da li vam je potreban još jedan razlog da počnete izbjegavati bijeli hljeb, bijelu tjesteninu, bijelu rižu i druge rafinisane proizvode? Oni se u organizmu veoma brzo razlažu na šećer! Kada dođe u krvotok, šećer se veže sa proteinima usljed čega dolazi do stvaranja krajnjih proizvoda napredne glikacije koji, između ostalog, utiču na upale i stvrdnjavanje kolagena usljed čega dolazi do stvaranja bora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info