Najčešći znaci upozorenja da vam nedostaje kalijuma u organizmu

0

O njemu se ne priča puno, ali bi trebalo. Kalijum je neophodan za pravilno funkcionisanje nerava i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovu hranjivu materiju možete naći u mnogobrojnim ukusnim namirnicama (dinja, banana, bijeli pasulj, avokado), ali čak iako unosite preporučenih 4 700 mg dnevno, još uvijek postoji šansa da imate manjak kalijuma u organizmu. Zašto?

Što više soli unosite to vaše tijelo više kalijuma luči. Nekada je teško primijetiti da ga nedostaje u organizmu, ali ukoliko imate neki od sljedećih znakova upozorenja, provjerite sa doktorom da li je u pitanju nedostatak kalijuma.

Konstantni umor


Svakoj ćeliji vašeg organizma potrebna je određena količina kalijuma kako bi ona pravilno funkcionisala. Nedostatak kalijuma može rezultovati konstantnim umorom. Ukoliko dovoljno spavate, ali ste i dalje umorni, nedostatak kalijuma bi mogao biti jedan od uzroka za takvo stanje.

Visok krvni pritisak


Kalijum pomaže opušanje krvnih sudova, a kada ga u organizmu nema u dovoljnim količinama, krvni sudovi mogu postati suženi usljed čega dolazi do povećanja krvnog pritiska.

Prerađene namirnice


Konzumiranje prerađene hrane sigurno snižava nivo kalijuma u organizmu, jer takve namirnice sadrže veoma visok nivo soli (mesne prerađevine, čips, gotovi obroci itd).

Mišići


Kalijum je veoma bitan za normalne kontrakcije mišića pa, kada ga nema u dovoljnim količinama u organizmu, često dolazi do grčenja i bola u mišićima.

Preskakanje srca


Zaista je zastrašujuće kada srce požne da, bez očiglednog razloga, preskače ili ubrzano “lupa”. Na to mogu uticati mnogobrojne stvari, a nedostatak kalijuma jedna je od njih.

Vrtoglavica


Velik pad nivoa kalijuma u organizmu može usporiti rad srca do te mjere da se osjećate kao da ćete pasti u nesvijest. To nije uobičajeno i mnogi drugi faktori mogu biti uzrok, ali ako ovo doživite što prije se obratite doktoru.

Konstipacija


Zvuči ludo, ali nizak nivo kalijuma usporava druge tjelesne funkcije, a vaš probavni sistem nije izuzetak. Nadimanje i grčevi u stomaku mogu se, takođe, pojaviti. Naravno, nedostatak kalijuma nije jedina stvar koja na to može uticati.

Peckanje i utrnulost


Kalijum je neophodan za zdravlje nerava te njegov nedostatak može uticati na pojavu peckanja i utrnulosti ruku i nogu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info