3 tretmana medom za suhu i ispucalu kosu

0

Ukoliko imate suhu ili oštećenu kosu, med vam može pomoći da riješite pomenuti problem. On sadrži veliku količinu antioksidanata i hranjivih tvari koje “hrane” folikule usljed čega se potiče rast zdrave kose. Ipak, med se ne može sam nanositi na kosu, ali postoje prirodne stvari sa kojima se može miješati, a koje će pomoći cijeli proces.

 

Samo med

med

Ovaj recept sadrži samo med i vodu i to u sledećem omjeru:

  • 60 ml meda
  • voda.

Pomiješajte 60 ml meda sa dovoljno vode kako bi se med razrijedio do te mjere da ga možete nanijeti na kosu (vodu dodavajte kašiku po kašiku). Uzmite u obzir i da li vam je kosa kratka ili duga (ukoliko je kosa duga, slobobno povećajte količinu sastojaka). Smjesu nanesite na vlažnu kosu, kao što nanosite šampon te nakon pola sata isperite toplom vodom.

 

Med i jabukovo sirće

Ovdje dodajemo jabukovo sirće koje kosi daje prekrasan sjaj te djeluje kao prirodni regenerator. Potrebno vam je:

  • 60 ml meda
  • 150 ml jabukovog sirćeta.

Pomiješajte pomenute sastojke te dobijenu smjesu nanesite na vlažnu kosu, kao što nanosite šampon. Nakom petnaest minuta kosu isperite toplom vodom.

 

Med i maslinovo ulje

Maslinovo ulje može pomoći kod hidratacije kose i to već nakon nekoliko nanošenja, a bitno je napomenuti da ono pomaže u održavanju zdravlja vlasišta i korijena dlake. Potrebno vam je:

  • 120 ml meda
  • 60 ml maslinovog ulja.

Pomiješajte med i ulje blago zagrijavajući smjesu (ukoliko je potrebno). Koristite po potrebi odnosno čim osjetite da vam je kosa postala suha. Smjesa se nanosi na vlažnu kosu te se nakon pola sata ispire toplom vodom.

 

Napomena: Prilikom spravljanja navedenih tretmana potrebno je koristiti sirovi, nepasterizovani med. Tretmane ne morate primjenjivati svaki dan – jednom do dva puta sedmično sasvim je dovoljno. I, budite strpljivi – nanošenje navedenih tretmana neće trenutno poboljšati stanje vaše kose. Takođe, tretmani se ne preporučuju damama koje imaju masnu kosu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info