8 nevjerovatnih stvari koje se dešavaju vašem tijelu kada ste zaljubljeni

0

Obično se kaže da i sami znamo kada smo zaljubljeni, ali jedna stvar je sigurna: naše tijelo definitivno zna kada nas obuzme pomenuti osjećaj. Evo kako ono i najčešće reaguje.

 

Moždana aktivnost se odmah mijenja

Ljubav na prvi pogled zaista postoji: istraživanja pokazuju da zaljubljivanje aktivira oko dvanaest regiona u mozgu. Rezultat? Možete “znati” sa ste zaljubljeni u jednoj petini sekunde.

 

Vaše srce se zaustavlja (OK, usporava)

Kada ste zaljubljeni to utiče na nivo hormona usljed čega dolazi do smanjenja krvnog pritiska i pulsa.

 

Problemi sa spavanjem

Istraživanja pokazuju da zaljubljene osobe spavaju kraće bar jedan sat. Zašto? Razmišljanje o “predmetu” želje može vas držati budnima tokom noći.

 

Popuštanje bolova

Ljubav aktivira iste neuronske receptore u mozgu kao i lijekovi protiv bolova.

 

Zaboravnost

Kada ste “zagrijani” za nekoga, vaš mozak oslobađa oksitocin (često se naziva i hormonom ljubavi) koji može uticati na pamćenje. Eto, upravo zbog toga ste u poslednje vrijeme tako zaboravni.

 

Ispoljavanje ljubomore

Ispostavilo se da ne možete ništa uraditi ako malo “poludite” kada vidite da vaš muškarac priča sa nepoznatom ženom – istraživanja pokazuju da ljubav može uticati na osobu da postane previše zaštitnički nastrojena prema sebi ili svom partneru.

 

Vaš glas postaje viši

Kada žene pričaju sa muškarcem koji im je atraktivan, one obično pričaju višim tonom nego što je to slučaj u “normalnim” situacijama. Naučno dokazano.

 

Lako gubite pažnju

Pošto stalno ili veoma četo razmišljate o svom partneru, zaljubljenost može imati negativan uticaj na vašu sposobnost da se fokusirate i skoncentrišete na određene obaveze.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info