Mlijeko za ljepotu: 3 genijalna načina da iskoristite ovu osnovnu namirnicu

0

Mlijeko je odlično za vaš organizam na tako mnogo načina. Osim što sadrži mnogobrojne hranjive materije neophodne za cjelokupno zdravlje, ono se može koristiti i u svrhe uljepšavanja.

S obzirom na to da je prirodni izvor mliječne kiseline, koja ima umirujuće dejstvo, bilo bi i više nego poželjno da ga, po potrebi, koristite na sljedeće načine.

Eliminišite natečenost kože lica


Nekorišteni kuhinjski sunđer natopite hladnim mlijekom. Iscijedite ga i blago pritišćite na lice, posebno obraćajući pažnju na natečene dijelove, pet do deset minuta.

Hidratizirajte suhu kožu


Kažu da se Kleopatra kupala u mlijeku i da je zbog toga imala prekrasnu kožu. E pa, nije ni čudo: mliječna kiselina jedan je od najboljih sastojaka koji suhoj moži vraća vlažnost. Kadu napunite toplom vodom i dodajte pola litre punomasnog mlijeka. “Izležavajte” se u kupki petnaestak minuta, a zatim se istuširajte čistom vodom.

Ublažite opekotine od sunca


Ukoliko vam se desi da “izgorite” na suncu, natopite čist ručnik hladnim punomasnim mlijekom te ga nanesite na bolno mjesto. Držite sve dok temperatura ručnika ne dosegne sobnu temperaturu. To će vam pomoći da ublažite bol i smanjite crvenilo.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info