5 namirnica koje usporavaju rast kose

0

Već ste imali priliku vidjeti koje to namirnice pomažu rast kose, ali šta je sa drugom stranom priče? Znate li da određene namirnice mogu i usporiti rast kose?

Vjerovatno se nećete iznenaditi kada saznate i koje su to – uopšte nije nikakvo čudo da su upravo one odgovorne i za određena oboljenja. Unosite ih što je moguće rjeđe, kako zbog kose tako i zbog cjelokupnog zdravlja.

 

Šećer

On može ometati apsorpciju proteina koji su neophodni, kako za zdravlje kose tako i za zdravlje cjelokupnog organizma. Vitamin E je, takođe, bitan za rast zdrave kose, a šećer može smanjiti nivo pomenutog vitamina koji tek treba da “dođe” do vaših divnih pramenova. I, nemojte se uzrujavati – ovo ne znači da trebate šećer u potpunosti izbaciti već da smanjite količine koje unosite. Ipak, bilo bi dobro da razmislite o mijenjanju rafinisanih šećera prirodnim šećerima koje možete naći u voću.

 

So

So je potrebno koristiti u umjerenim količinama. Kada je riječ o kosi, istraživanja pokazuju da prekomjerne količine mogu uticati na opadanje kose. Bilo bi mudro da unos soli ograničite na manje od 2 300 mg dnevno pa čak još i manje ukoliko imate visok krvni pritisak, dijabetes ili ste stariji od pedeset godina.

 

Bijelo brašno

Veliki broj žena izbjegava ugljene hidrate, ali uglavnom zbog zabrinutosti oko izgleda njihove linije, a ne nužno i kose. Skrobne namirnice se razrađuju u šećer te mogu uzrokovati prorjeđivanje kose. Ukoliko obožavate bijeli hljeb, bijelu tjesteninu i bijelu rižu, bilo bi mudro da ograničite njihov unos. Uvijek možete pokušati da ih zamijenite integralnim varijantama (mnogo su zdravije, a jednako su ukusne).

 

Gazirana pića

Samo jedan gazirani napitak sadrži prekomjernu količinu prerađenog šećera, visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, vještačkih zaslađivača i vještačkih boja koje ne pružaju nikakvu hranjivu vrijednost ne samo vašoj kosi već ni cijelom organizmu. Zapravo, istraživanja pokazuju da pomenuti napici ubrzavaju isušivanje kose. Dakle, povucite ručnu i, ako ikako možete, u potpunosti ih izbacite iz upotrebe.

 

Alkohol

Prekomjerno unošenje alkohola smanjuje količinu cinka, folne kiseline i vitamina B i C u organizmu. Šta to znači za vašu kosu? To je slabi, otežava njen rast i doprinosi njenom opadanju. Niko ne kaže da se trebate u potpunosti odreći omiljenog koktela ili vina, ali konstantna potrošnja će uzeti danak na vašoj kosi, ukoliko niste svjesni količine alkohola koju unosite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info