Zelena salata: Nevjerovatna riznica zdravlja

0

Često je nazivaju i savršenom namirnicom za mršavljenje, ali ona je mnogo više od toga. Sa nevjerovatnim ljekovitim prednostima i veoma niskim sadržajem kalorija, zelena salata bi trebala biti prvi izbor svake žene. U odnosu na druge vrste salata, ona se smatra jednom od najzdravijih. Donosimo nekoliko bitnih činjenica o njoj, a koje možda i niste znali.

 

  • 50 grama isjeckane zelene salate sadrži manje od deset kalorija i to je razlog zbog čega je ona tako dobra za mršavljenje.
  • Vitamin C i beta-karoten koje ona sadrži sprečavaju oksidaciju holesterola, a to sprečava nagomilavanje plaka na arterijma. Štaviše, zelena salata sadrži više vitamina C od jedne narandže – čak 167% od preporučene dnevne doze, dok narandža sadrži 92%.
  • Jedna glavica zelene salate sastoji se od 7.7 grama potpunih proteina. To automatski znači da u njen sastav ulazi osam esencijalnih amino-kiselina.
  • Jedna glavica zelene salate sadrži i oko 260 mg kalcijuma. Ženama je dnevno potrebno oko 1 000 mg ovog minerala – dakle, više od jedne četvrtine tog iznosa možete unijeti sa samo jednom glavicom zelene salate.

 

  • Minerali koje zelena salata sadrži pomažu u uklanjanju toksina iz organizma te održavaju kiselo/alkalnu ravnotežu u organizmu na optimalnom nivou. Nakon što organizam postigne ravnotežu na ovom nivou, dolazi i do mnogobrojnih zdravstvenih koristi, kao što su veći nivo energije, jasnije razmišljanje, miran san i prekrasna koža.
  • Zelena salata ima prosječni glikemijski indeks 15, ali zbog niskog sadržaja kalorija, taj iznos se može smatrati ravnim nuli. Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom odlične su za osobe koje vode računa o nivou šećera u krvi (iz zdravstvenih razloga), ali i za kontrolisanje tjelesne težine.
  • Zelena salata sadrži tečnost koja se naziva laktikarujum. Istraživanja pokazuju da pomenuta tečnost ima opuštajuće dejstvo i da pomaže u slučajevima nesanice.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info