4 sastojka žvakaće gume koja mogu izazvati rak

0

Možda toliko i ne obraćate pažnju na sastojke koji se nalaze u žvakaćoj gumi, jer, na kraju krajeva, ona je samo za žvakanje. Ali sastojci, od kojih su mnogi potencijalno opasni, ulaze u organizam i to direktnim putem, kroz “zidove” usne šupljine.

Kao i kod toksičnih sastojaka koji ulaze u sastav proizvoda za njegu kože, kao što su razni losioni koji se direktno apsorbuju u kožu i krvotok, sastojci žvakaće gume takođe se veoma brzo i direktno apsorbuju u organizam, zaobilazeći probavni sistem koji obično pomaže u filtriranju određenih toksina.

Zbog navedenih razloga, ukoliko često konzumirate žvakaću gumu, veoma je važno da znate i šta ulazi u njen sastav.

Aspartam


Ukoliko žvakaća guma ne sadrži šećer, postoje veoma velike šanse da sadrži vještačke zaslađivače, u prvom redu aspartam. On se u organizmu metaboliše u metil alkohol (otrov) i formaldehid (koji se ne eliminište iz organizma putem normalnog filtriranja “otpada” koje obavlja jetra). Povezuje se sa urođenim anomalijama kod djece, rakom, tumorom mozga i debljanjem.

BHT (Butilisani hidroksitoluen)


Toliko je toksičan da je u većini svjetskih zemalja zabranjen. Ipak se i dalje koristi, u malim količinama, kao konzervans, a posebno kod žvakaćih guma i druge prerađene hrane. Povezuje se sa trovanjem sistema organa, uključujući bubrege i trovanje jetre, hiperaktivnošću kod djece. Takođe, smatra se da je kancerogen.

Gumena baza


Zapravo je prava misterija od čega se gumena baza (ili gumi baza) sastoji, ali veliki broj stručnjaka tvrdi da je ona mješavina elastomera, smole i plastifikatora. Većina proizvođača žvakaćih guma ne otkriva više detalja od ovoga. Na kraju, zašto bi i htjeli dati do znanja da u sastav žvakaće gume potencijalno ulaze i naftni derivati parafina, polivinil acetat (stolarsko ljepilo) i talk – svi navedeni sastojci se povezuju sa raznim oblicima raka.

Titanijum dioksid


Često se koristi kao agens za izbjeljivanje u žvakaćim gumama, ali istraživanja pokazuju da se povezuje sa autoimunim poremećajima, astmom i Kronovim oboljenjem te je potencijalno kancerogen. Istraživanja pokazuju da su mu djeca prilično izložena konzumiranjem poslastica, a najčešće žvakaćih guma.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info