Najčešći znaci upozorenja da vam nedostaje željeza u organizmu

0

Željezo je jedan od najbitnijih minerala te je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Veoma veliki broj žena pati od nedostatka željeza, a da toga nije ni svjesno. Ukoliko imate sljedeće simptome, to je siguran znak da vam nedostaje željeza u organizmu.


Organizam koristi željezo kako bi proizveo hemoglobin, supstancu koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a koja je odgovorna za prenošenje kiseonika. Kada se nivo željeza u organizmu spusti, tada dolazi i do slabijeg prenošenja kiseonika, a iscrpljenost je jedan od prvih simptoma koji na to ukazuje.


Sinteza neurotransmitera može se mijenjati kod žena koje imaju nedostatak željeza u organizmu, što dovodi do slabije funkcionalnosti organizma.


Otežano disanje, bez obzira da li sjedite ili se bavite fizičkom aktivnošću, još je jedan simptom nedostatka željeza. Bez dovoljnih količina željeza u krvi, tijelo postaje “gladno” kiseonika.


Neobično blijed ten može biti pokazatelj nedostatka željeza u organizmu – najčešće ga uzrokuju smanjenje dotoka krvi i smanjen broj crvenih krvnih zrnaca.


Nedostatak željeza uzrokuje i bol u mišićima – mišići gube sposobnost pravilnog “oporavka” što dovodi do grčenja i bola.


Ukoliko imate krte nokte, to je siguran znak da vam nedostaju određeni vitamini i minerali u ishrani. U najvećem broju slučajeva, to se odnosi na nedostatak željeza.


Ukoliko ste često bolesni, posebno ako redovno patite od respiratornih oboljenja, krivac za ovakvo stanje može biti nedostatak željeza.


Nakon konzumiranja cvekle, nije rijetka pojava da urin dobije crvenkastu boju. Međutim, ukoliko se to dešava i ako niste jeli cveklu, to je skoro pa siguran znak da vam nedostaje željeza.

Nedostatak željeza ne treba zanemarivati. Ukoliko ste primijetili neki od navedenih simptoma, bilo bi mudro da se posavjetujete sa doktorom. Ovdje pogledajte i koji su to najbolji izvori željeza.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info