5 napitaka koji poboljšavaju imunitet

0

Jedan od najlakših i najefikasnijih načina da se zaštitite od oboljenja jeste konzumiranje hrane i pića koji sadrže supstance koje utiču na poboljšanje imuniteta. Veliki broj voćnih i povrtlarskih kultura sadrže mnogobrojne antioksidante, vitamine i minerale koji mogu ojačati imunološki sistem, a možete ih unositi u vidu sokova koji se brže apsorbuju te su i više nego pogodni za cjelokupno zdravlje.

 

Sok od limuna

Bogat je izvor antioksidanata i vitamina C koji mogu poboljšati imunitet te održava pH ravnotežu organizma. Redovno konzumiranje svježe cijeđenog soka od limuna (bez šećera) pomaže organizmu da bude manje podložan bolestima.

 

Sok od cvekle

Osim što poboljšava imunitet, sok od cvekle pogoduje organizmu na više načina. Neke od osnovnih hranjivih materija koje ovaj sok sadrži su beta karoten, vitamin C, kalcijum, željezo, mangan, karotenoidi, sumpor i kalijum. Ovaj napitak može poboljšati funkcije mozga, “očistiti” krv te ojačati jetru i žuč. Ukoliko vam se ne sviđa njegov okus, pomiješajte ga sa sokom od mrkve i jabuke.

 

Sok od kivija

Ovaj sok sadrži veoma visok nivo vitamina A, C i E koji su od suštinskog značaja za jak imunitet. Pored toga, on je bogat vlaknima i kalijumom te može zaštiti organizam od srčanih oboljenja.

 

Sok od mrkve

Vitamin C, vitamini B grupe, kalijum, željezo i fosfor samo su neke od hranjivih materija koje ovaj sok sadrži. Podjednako ga vole djeca i odrasli, prvenstveno zbog njegovog slatkastog okusa. Ipak, ukoliko on nije vaš omiljeni napitak, pomiješajte ga sa svježim sokom od jabuke.

 

Zeleni čaj

Jedan je od najboljih čajeva, jer može pomoći i da se poboljša imunitet. On sadrži jedinjenje koje se zove epigalokatehin galat (EGCG), a koje se bori protiv bakterija i sprečava razmnožavanje virusa. Prema najnovijim istraživanjima, EGCG može kontrolisati i razvoj raka.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info