Zdravlje: Opustite tijelo uz pomoć samo-masaže za svega par sekundi

0

Masaža smanjuje napetost mišića i ukočenost na mnogobrojne načine te poboljšava protok krvi u mišiće. Istraživanja pokazuju da redovna masaža takođe može ojačati imunitet stimulišući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Masaža vam pomaže da se opustite i poboljšate svoju mentalnu energiju, a samim tim može uticati da budete i produktivniji na poslu.

Studije su pokazale da nakon samo 15 minuta samo-masaže, ljudi postaju mnogo opušteniji, pribraniji i produktivniji u poslu koji obavljaju. Sreća je što vam je maser uvijek dostupan (vaše ruke), i bez ikakvog posebnog kursa, uz naše savjete možete naučiti kako da za kratko vrijeme opustite tijelo od “glave do pete”.

 

Opuštanje cijelog tijela

Svako jutro i veče dlanovima lagano izlupkajte svoje tijelo. Počnite od nogu, pređite na ruke pa se lagano lupkajte po cijelom tijelu krenuvši od glave, preko trupa i završite na stopalima. Ovaj način masaže će ojačati vaše tijelo i ubrzati cirkulaciju. Takođe će vas umiriti i pripremiti za predstojeći dan.

 

Izmasirajte stomak nakon svakog obroka

Da bi ubrzali varenje, nakon svakog obroka izmasirajte stomak. Jednostavno stavite dlan na stomak i pravite krugove u smjeru kazaljke na satu.

 

Izmasirajte dlanove

Svaki put kada nanesete kremu na ruke, iskoristite priliku da izmasirate šake. Počnite tako što ćete trljati dlanom o dlan. Nakon toga se pojedinačno posvetite svakom prstu kao i prostoru između prstiju. Prste lagano izvlačite prema gore, a prostor između prstiju lagano pritišćite palcem i kažiprstom druge ruke.

 

Opustite listove

Svaki put kad skinete štikle, sjedite na pod tako što će vam koljena biti skupljena, a stopala na podu. Obratite pažnju na listove, jer oni najviše stradaju zbog učestalog nošenja štikli. Princip je sljedeći: uhvatite članak jedne noge i palcem pritisnite tačku tik iznad Ahilove pete. Držite pet sekundi pa napravite pauzu. Pomjerite sada palac centimetar više pa ponovite postupak. Nastavite ponavljati postupak sve dok ne dođete do koljena. Tada isto sve uradite i sa drugom nogom.

 

Izmasirajte vrat

Kad god uhvatite priliku izmasirajte vrat tako što ćete dlanovima pritisniti vrat sa obje strane kičmenog stuba i lagano masirati. Takođe jednom rukom uhvatite zadnji dio vrata i okrećite glavu lijevo – desno, a nakon toga pomijerajte glavu dole – gore.

 

Odmorite oči

Kada osjetite da vas oči peku od prekomjernog gledanja u računar, napravite pauzu i jednostavnim pokretima opustite oči. Sve što treba da uradite je da trljate dlanom o dlan sve dok ne osjetite da su se zagrijali. Nakon toga na svako oko stavite po jedan dlan i uživajte u osjećaju toplote koja će vam opustiti i potpuno odmoriti oči.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info