Kako se otarasiti peruti: 10 prirodnih tretmana

1

Perut je problem sa kojim se susreće veliki broj žena, a najčešće se javlja kao rezultat suhoh vlasišta ili kožnog oboljenja koje se naziva seboreični dermatitis. Korištenje šampona protiv peruti može biti od pomoći, ali oni su i prilično skupi. S druge strane, postoje i prirodniji proizvodi koji su dotupni, bukvalno, svuda, a koji su jednako efikasni. Ukoliko želite da eliminišete perut, koristite neka od sledećih, prirodnih rješenja.

 

Aspirin

Aspirin sadrži isti aktivan sastojak (salicilna kiselina) kao i većina šampona protiv peruti. Zdrobite dva aspirina u sitni prah te ih dodajte normalnoj količini šampona koju koristite prilikom svakog pranja kose. Smjesu nanesite na kosu, izmasirajte vlasište te nakon dvije minute dobro isperite i ponovo nanesite samo šampon.

 

Ulje čajevca

Istraživanja pokazuju da šampon sa samo pet procenata ulja čajevca značajno poboljšava stanje, tj. eliminiše perut. Možete dodati par kapi pomenutog ulja u vaš omiljeni šampon i prati kosu kao i obično.

 

Soda bikarbona

Pokvasite kosu te zatim energično utrljajte punu šaku sode bikarbone u vlasište. Preskočite nanošenje šampona i isperite kosu. Soda bikarbona eliminiše preaktivne gljivice koje mogu uticati na stvaranje peruti. Postoji šansa da vam se kosa na početku isuši, ali nakon par sedmica vaše vlasište će početi proizvoditi prirodna ulja usljed čega će vaša kosa postati mekša te peruti neće biti ni traga.

 

Jabukovo sirće

Lijek koejeg preporučuje slavni Dr. Oz: u boci sa raspršivačem pomiješajte 60 ml jabukovog sirćeta sa 60 ml vode te dobijenom smjesom pošpricajte vlasište. Umotajte kosu peškirom te je nakon petnaest minuta do sat vremena perite kao i obično. Tretman ponavljajte dva puta sedmično.

 

Vodica za ispiranje usta

Kod težih slučajeva peruti, operite kosu običnim šamponom te je nakon toga isperite vodicom za ispiranje usta na bazi alkohola. Nakon toga nanesite regenerator kao i obično.

 

Kokosovo ulje

Prije pranja kose, u vlasište utrljajte tri do pet kašika kokosovog ulja te sačekajte da odstoji sat vremena. Nakon toga kosu perite šamponom kao i obično. Takođe, možete potražiti šampon koji već sadrži kokosovo ulje.

 

Limun

Potrebno je da u vlasište utrljate 30 ml svježe cijeđenog soka od limuna i da isperete kosu čistom vodom. Nakon toga kosu isperite smjesom od jedne kašičice limunovog soka i 200 ml vode. Tretman ponavljajte svakodnevno dok perut ne nestane.

 

So

Abrazivnost obične kuhinjske soli odlično funkcioniše kod “skidanja” peruti prije šamponiranja. Uzmite slanik i protresite ga iznad vlasišta (potrebno je da kosa bude suha). Nakon toga je potrebno da dobro izmasirate vlasište te kosu perite kao i obično.

 

Bijeli luk

Anti-gljivična svojstva bijelog luka savršena su za eliminisanje bakterija koje izazivaju nastanak peruti. Zgnječite bijeli luk i utrljajte ga u vlasište. Da biste izbjegli njegov jaki miris, luk pomiješajte sa medom te ga utrljajte u vlasište prije pranja kose.

 

Maslinovo ulje

Utrljajte oko deset kapi maslinovog ulja na vlasište te kosu omotajte kapom za tuširanje ili plastičnom kesom. Potrebno je da “lijek” prenoći u kosi, a kosu ujutro perite kao i obično. Alternativno rješenje je da koristite šampon koji sadrži maslinovo ulje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info