Kućni lijekovi koje doktori preporučuju

0

Bilo da ste prehlađeni, mući vas bol u stomaku ili imate osip, činjenica je da vam je lijek ili rješenje dotičnog problema čak i bliže nego što to mislite. Naime, veliki broj svjetskih doktora preporučuje alternativnu medicinu te garantuju da su sledeći lijekovi, koje vjerovatno već imate u svojoj kuhinji, zaista učinkoviti.

 

Med

Možete ga koristiti kod manjih posjekotina i opekotina, kašlja i upale grla. Osim što ga dodajemo u čaj (čak najbolje u slučajevima prehlade), med se već vijekovima koristi za liječenje manjih posjekotina i opekotina. Nanesite topao med na bolno mjesto te ga umotajte gazom; gazu mijenjajte jednom dnevno. Međutim, ukoliko je rana ili opekotina praćena otokom, groznicom ili nepodnošljivim bolom, obratite se doktoru, jer su vam možda potrebni antibiotici.

 

So

Pomaže kod upale grla i začepljenih sinusa. Kod upale grla, rastvorite kašičicu nejodirane soli u 230 ml vode i jednostavno isperite grlo. Da biste “pročepili” sinuse, plastičnu bocu napunite rastvorom, nagnite se iznad lavaboa i sipajte rastvor u nozdrvu. Bitno je da boca bude čista, a vodu koju koristite treba prvo prokuhati i ohladiti.

 

Čaj od nane

Pomaže kod probavnih smetnji i bola u stomaku. Ulje koje se može naći u stabljici i listovima nane umiruje mišiće probavnog trakta, omogućujući lakši prolazak gasova i ublažavajući probavne smetnje. Ipak, ukoliko su stomačni problemi uzrokovani GER-om (gastroezofagealni refluks) izbjegavajte konzumiranje pomenutog čaja.

 

Ovsene pahuljice

Kod slučajeva ekcema, opekotina od sunca ili osipa, dobro je imati ovsene pahuljice pri ruci. One sadrže fitohemikalije koje imaju anti-upalno dejstvo te zbog toga smiruju nadraženu kožu. Pahuljice je potrebno samljeti (jedna šolja je dovoljna) te dobijeni prah ubaciti u kadu koju ste napunili toplom vodom. Nakon toga lezite u kadi petnaest minuta. Proces ponavljati svaki dan, sve dok se iritacija ne smiri.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info