Šta vaš izgled govori o vašem zdravlju

0

Dobro zdravlje često se ogleda u mladalačkom i atraktivnom izgledu. Dakle, možda ćete biti u iskušenju da okrivite starenje i stres zbog sitnih bora, ispucalih noktiju ili opadanja kose, ali činjenica je da neka od pomenutih stanja mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme. Donosimo devet fizičkih znakova koji mogu ukazivati na probleme ispod površine kože.

Natečena stopala

Cipele su vam odjednom postale tijesne? Razna zdravstvena stanja, uključujući uganuća, ozljede i infekcije mogu uticati na oticanje stopala i gležnjeva. Trudnoća, gojaznost i pojedini lijekovi mogu uticati na zadržavanje tečnosti u donjim ekstremitetima. To mogu i određena oboljenja. Zadržavanje tečnosti u organizmu može biti moguće i zbog slabe sposobnosti srca da pumpa krv. Oticanje nogu, stopala i gležnjeva klasičan je simptom ovog oboljenja.

 

Umorne oči

Podočnjaci i tamni kolutovi ispod očiju obično su znak neprospavane noći. Međutim, ako dovoljno spavate, a i dalje imate pomenuti izgled, možda je vrijeme da obratite pažnju na ishranu. Podočnjaci i natečenost očiju uzrokovani su skupljanjem tečnosti u tankom sloju kože ispod donjeg kapka. Na to mogu uticati mnogobrojne stvari – od alergija do plača – ali jedan od glavnih krivaca je unošenje prevelikih količina soli u organizam.

 

Suha koža

Svi se suočavaju sa suhom kožom, s vremena na vrijeme. To je najčešće manja smetnja koju prouzrokuju hladan vazduh ili pretopao tuš, ali u nekim slučajevima suha koža može biti znak dehidracije ili ozbiljnih zdravstvenih problema. Hipotireoza i dijabetes mogu uticati na isušivanje kože. Ateroskleroza, sužavanje arterija koje dovodi do oboljenja srca, može uticati na kožu, a posebno u predjelu stopala i potkoljenica. Ukoliko se male arterije, putem kojih krv dospijeva u donje ekstremitete, začepe to kožu može lišiti kiseonika usljed čega ona postaje suha.

 

Dlake po tijelu

Dlake na mjestima na kojima ih ne želite mogu biti prilično neprijatna stvar, ali i znak složenijeg zdravstvenog problema. Sindrom policističnih jajnika, čest uzrok povećanog rasta dlaka kod žena u reproduktivnom dobu, može izazvati neplodnost i neredovnu, rijetku mjesečnicu. Više od 70% žena sa sindromom policističnih jajnika ima hirzutizam ili pojačan rast dlaka koje se obično pojavljuju na licu, prsima, stomaku, leđima, rukama i nogama.

 

Bore

Iako su neizbježne, bore mogu biti i znak osteoporoze. Da li izbrazdano čelo i sitna udubljenja oko usta ukazuju na probleme sa kostima? Novija istraživanja otkrivaju iznenađujuću vezu između bora i zdravlja kostiju kod žena u ranim stadijima menopauze – što više bora to i veći rizik od osteoporoze. Većina bora nastaje kao rezultat starenja, ali i pretjerano izlaganje duhanskom dimu i sunčevoj svjetlosti može da ubrza proces.

 

Opadanje kose

Trudnoća, stres, bolest, lijekovi i hormonalne promjene mogu uticati na opadanje kose. Međutim, suha kosa koja se prorjeđuje može biti znak nedovoljno aktivne ili previše aktivne štitne žlijezde. Jednostavan nalaz krvi može pokazati da li tijelo luči normalne količine hormona štitne žlijezde.

 

Crvenilo lica

Možete biti “rumeni” u licu i to nije ništa strašno. Međutim, crvenilo lica propraćeno ranicama sličnim aknama simptom je rozacee, hroničnog oboljenja kože. Iako tačan uzrok nije poznat, osobe koje imaju rozaceu veoma su crvene u licu, usljed proširenja krvnih sudova na licu. Vremenom, mogu se formirati ispupčenja i bubuljice te nos može dobiti loptast oblik.

 

Ispucale usne

Usne mogu reći mnogo toga o vašem zdravlju. Ozbiljno ispucale, suhe usne mogu nastati kao reakcija na određene lijekove ili mogu biti pokazatelj alergije, infekcije i drugih oboljenja. Ukoliko su usne ispucale na uglovima usta, to može biti znak Sjogrenovog sindroma, poremećaja imunološkog sistema. Drugi simptomi pomenutog sindroma su suhe oči i usta kao i bol u zglobovima i suha koža. Istraživanja pokazuju da veoma veliki broj žena u svijetu (preko petnaest miliona) pati od ovog poremećaja.

 

Žute oči

One su ogledalo vašeg zdravlja pa kada oči, konkretno beonjača, postanu žute postoji opravdan razlog za sumnju da nešto nije u redu. Kod odraslih, to može biti znak oboljenja jetre, kao što su hepatitis i ciroza. Ukoliko primijetite da su vam oči žute ili žućkaste, obavezno se što prije posavjetujte sa doktorom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info