5 načina da ublažite grlobolju

0

Bol u grlu može biti prvi znak prehlade, sporedni efekat zategnuća glasnih žica pa čak i pokazatelj nečeg ozbiljnijeg. Bez obzira na uzrok, vaša prva briga kada osjetite bol u grlu jeste kako da ga brzo ublažite. Možda ćete biti u iskušenju da odmah “otrčite” doktoru, ali za tim nema potrebe – postoje i puno jednostavniji i brži način da riješite ovaj bolni i iritantni problem.

 

Ispiranje slanom vodom

Nekoliko istraživanja je pokazalo da ispiranje toplom, slanom vodom nekoliko puta dnevno može smanjiti oticanje grla i “opustiti” nakupljenu sluz, pomažući da se bakterije lakše izbace. Doktori obično preporučuju rastvaranje jedne kašičice soli u čaši vode. Ukoliko vam je slani ukus previše neprijatan, dodajte malu količinu meda kako biste mješavinu blago zasladili. (Zapamtite da vodu nakon ispiranja treba izbaciti iz usta, a ne gutati).

 

Tvrde bombone

“Cuclanje” pastila stimuliše proizvodnju pljuvačke, što može pomoći u održavanju vlažnosti grla na optimalnom nivou. Međutim, istraživanja pokazuju da veliki broj pastila koje se mogu naći na tržištu nisu učinkovitije od tvrdih bombona. Za dodatnu korist, birajte one (bombone ili pastile) koje imaju efekat hlađenja, odnosno koje imaju ukus mentola ili eukaliptusa.

 

Sirup protiv kašlja

Čak iako još uvijek ne kašljete, sirup protiv kašlja vam može pomoći da ublažite bol u grlu. Poput pastila, sirup “oblaže” grlo i pruža privremeno olakšanje.

 

Tečnosti

Veoma je važno da održite hidrataciju organizma, posebno kada vam je grlo iritirano ili upaljeno. Trebali biste piti dovoljno tečnosti, jer na taj način sluzokoža ostaje hidratizirana i bolje se bori protiv bakterija i alergena. Pored toga, vaš organizam će biti spremniji da se odbrani od drugih simptoma prehlade. Ono što ćete piti je do vas. Voda je uvijek preporučljiva, ali nećete pogriješiti ni ako pijete svježe cijeđene voćne sokove.

 

Čaj

Dosadilo vam je da pijete vodu? Šolja toplog, biljnog čaja može pružiti neposredno, umirujuće olakšanje za bol u grlu. Osim biljnog čaja (kamilica, nana i slično), bilo bi dobro da pijete crni, bijeli ili zeleni čaj – oni sadrže antioksidante koji jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv infekcija. U čaj dodajte i kašičicu meda. Osim što će pomoći da lakše progutate “lijek”, on ima i antibakterijska svojstva koja vam mogu pomoći da brže ozdravite.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info