6 odličnih razloga da volite crno vino

1

Ono je definitivno jedno od najpopularnijih alkoholnih pića po restoranima, društvenim okupljanjima i drugim svečanim događajima. Pored toga, crno vino je klasično piće koje ima i mnogobrojne zdravstvene koristi kada se konzumira u umjerenim količinama. Donosimo neke od najboljih razloga zbog kojih ćete poželjeti da uz sledeći obrok popijete jednu čašu.

 

Snižava holesterol

Većina sorti crnog vina značajno utiče na sniženje lošeg, LDL, holesterola. To je veoma značajno, jer pomenuta vrsta holesterola utiče na začepljenje arterija te može dovesti do povišenog krvnog pritiska i rizika od srčanog udara. Upravo ovo je jedan od najvećih razloga da pijete crno vino u umjerenim količinama. Čaša dnevno sasvim je dovoljna.

 

Štiti srce

Zapamtite da previše dobre stvari nije uvijek dobra stvar, a to je posebno važno kada je riječ o alkoholu i vinu. Previše alkohola može imati prilično štetan uticaj na cjelokupno zdravlje. Ipak, nekoliko časa crnog vina nedjeljno može pomoći u održavanju zdravlja i fleksibilnosti krvnih sudova te smanjiti rizik od nastanka ugrušaka. To je uglavnom zbog antiokisanata koji se mogu pronaći u crnom vinu. Dakle, pijte ga, ali u umjerenim količinama.

 

Kontroliše nivo šećera u krvi

Ovo se ne odnosi na slatka vina (kao što je porto) ili vina sa dodatkom šećera. Međutim, “koža” crnog grožđa sadrži resveratrol, prirodno jedinjenje koje dokazano reguliše nivo šećera u krvi te smanjuje visok krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi.

 

Poboljšava koncentraciju

Govoreći o resveratrolu, istraživanja pokazuju da ovo jedinjenje suzbija formiranje beta-amiloidnog proteina koji je ključna komponenta mozga osoba koje imaju Alzheimerovu bolest. Takođe, istraživanja pokazuju i da pomenuto jedinjenje poboljšava koncentraciju. Naravno, to ne znači da ćete popiti cijelu butelju vina, već čašu dnevno ili svaki drugi dan.

 

Smanjuje povećanje tjelesne težine

Organsko jedinjenje piceatanol je ono u šta naš organizam pretvara resveratrol. Pomenuto jedinjenje sprečava sazrijevanje nezrelih masnih ćelija blokirajući potrebne puteve. Ko bi mogao pretpostaviti da alkoholno piće može pridonijeti smanjenju tjelesne težine?

 

Sprečava prehladu

Antioksidanti u crnom vinu poznati su po borbi protiv infekcija i zaštiti ćelija od slobodnih radikala koji mogu uticati na stvaranje kancerogenih ćelija. Istraživanja pokazuju da su osobe koje konzumiraju više od 14 čaša vina godišnje manje podložne prehladi i gripu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info