5 razloga zbog kojih vam opada kosa

0

Činjenica je da su muškarci podložniji opadanju kose od žena, ali prorjeđivanje i opadanje kose česta je pojava i kod pripadnica ljepšeg pola. Razlozi mogu varirati od jednostavnih i privremenih (nedostatak vitamina) do složenijih koji su često uslovljeni zdravstvenim problemima.

Evo nekoliko uobičajenih (i ne tako uobičajenih) razloga kojih dolazi do opadanja kose.

Fizički stres


Bilo koja vrsta fizičke traume – operacija, saobraćajna nezgoda, teže oboljenje pa čak i grip – može izazvati privremeni gubitak kose. Kosa ima programirani životni ciklus: faza rasta, faza mirovanja i faza odbacivanja. Kada se nalazite pod većim stresom, to može izazvati šok ciklusa kose usljed čega veća količina kose može doći u fazu odbacivanja, odnosno opadanja.

Gubitak kose često postaje vidljiv tri do šest mjeseci nakon traumatičnog iskustva. Dobra vijest je da će kosa ponovo početi da raste nakon što se organizam oporavi.

Trudnoća


Trudnoća je jedan od primjera fizičkog stresa koji može uticati na opadanje kose (ne treba zaboraviti ni hormone). Gubitak kose koji se povezuje sa trudnoćom obično se dešava nakon porođaja te veoma rijetko tokom same trudnoće.

Zašto? Zato što je porođaj (htjeli mi to priznati ili ne) prilično traumatično iskustvo. Takođe, nema potrebe da budete zabrinuti, jer bi kosa trebala da poraste nakon par mjeseci.

Previše vitamina A


Prevelike količine vitamina A mogu uzrokovati opadanje kose (vitamin je često jedan od sastojaka raznih lijekova ili suplemenata). Dnevna potreba za vitaminom A je oko 5 000 IJ (internacionalnih jedinica) kod zdravih žena i muškaraca i djece iznad četiri godine; suplementi mogu sadržati od 2 500 do 10 000 IJ ovog vitamina.

Jednom kada se prestane sa prevelikim unošenjem vitamina, kosa bi trebala normalno rasti.

Nedostatak proteina


Ukoliko ne unosite dovoljno proteina to se može odraziti na vašoj kosi, tj. njenom gubitku. Takođe, opadanje kose se može desiti i dva do tri mjeseca nakon smanjenja unosa proteina u svakodnevnoj ishrani.

Najbolji izvori proteina su meso, riba, jaja pa se potrudite da ih unosite u dovoljnim količinama – oni nisu bitni samo za izgled vaše kose već i za cjelokupno zdravlje.

Anemija


Skoro jedna od deset žena, starosti između 20 i 49 godina, pati od anemije izazvane nedostatkom željeza u organizmu koja je lako popravljiv uzrok opadanja kose. Prije svega, morali biste uraditi nalalizu krvi kako bi se ustanovilo da li imate ovu vrstu anemije.

Nakon toga, doktor vam može preporučiti kosištenje suplemenata željeza koji bi trebali riješiti problem. Pored opadanja kose, simptomi anemije su zamor, glavobolja, vrtoglavica, blijeda koža te hladne ruke i noge.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info