4 tajne zdrave kose i noktiju

0

Na tržištu se mogu naći mnogobrojni proizvodi koji vašoj kosi i noktima mogu pomoći da izgledaju zdravo i sjajno, ali neka rješenja već imate u svom domu. Evo i koja.

 

Perite kosu vodicom za ispiranje usta

Zašto? Ispostavilo se da je vodica za ispiranje usta efikasan lijek protiv peruti. Pomiješajte jedan dio vodice za ispiranje usta sa devet dijelova vode te nakon šamponiranja smjesu nanesite na vlasište. Koristite antiseptičke vodice za ispiranje usta, jer su one najefikasnije.

 

Ispiranje kose smjesom od nane

Vodica za ispiranje usta je zaista efikasna, ali možete isprobati i ovu alternativu: izgnječite šaku suhog ili svježeg lišća nane te ga potopite u votku. Ostavite da odstoji 24 sata, a zatim procijedite. Povremeno dodavajte vodu dok smjesa ne postane pjenasta. Rezultate biste trebali vidjeti već nakon drugog šamponiranja. Kosa bi trebala biti sjajnija i bez peruti. PS: smjesu nemojte nanositi više od dva puta sedmično.

 

Vitamin B

Kako biste imali jake nokte, bilo bi dobro da počnete koristiti B vitamin. Istraživanje provedeno u Švajcarskoj pokazalo je da su žene sa lomljivim noktima, koje su šest mjeseci uzimale 2 500 mikrograma biotina (vitamin B7), povećale debljinu noktiju za 25%. Prije uzimanja vitamina, posavjetujte se sa doktorom ili farmaceutom.

 

Izbjegavajte brzosušeći lak za nokte

Većina brzosušećih lakova za nokte sadrži više formaldehida i alkohola od uobičajenih lakova, a ove tečnosti mogu isušiti nokte i uticati na njihovo lomljenje. Ukoliko želite da što prije osušite nokte, koristite neki od ovih trikova.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info