Šminkanje: Pet najvećih grešaka prilikom upotrebe sjenke za oči

0

Sjenka za oči jedan je od najjednostavnijih dijelova šminke – samo je nanesete na kapke i gotovi ste. Međutim, sa toliko različitih pigmenata i smjelih boja, dešava se da često napravimo i neke greške prilikom njenog nanošenja. Donosimo one najčešće i kako ih izbjeći.

Slaganje sjenke sa bojom očiju


Nepisano je pravilo da se boja očiju najbolje slaže sa suprotnim bojama sjenke za oči te se na taj način oči najbolje ističu. Primjera radi, zelene oči izgledaju odlično uz sjenku boje burgundca, s obzirom da su zelena i crvena komplementarne boje. Ako želite isprobati sjenku koja je slična boji vaših očiju, najolje je da koristite zagasite nijanse date boje.

Miješanje boja


Miješanje različitih boja – jedne ili dvije na kapcima i jedne ispod kosti obrve – stvara savršen finiš. Međutim, ukoliko postoji oštra linija između boja činiće se kao da ste ih “nabacili” na brzinu te krajnji rezultat neće biti nimalo privlačan. Da biste to izbjegli koristite četkicu kako biste boje pomiješali.

Previše boje ispod očiju


Budite pažljivi. Sjenku nanosite samo na donju liniju trepavica u suprotnom će vaše oči izgledati umorno.

Nanošenje sjenke nakon korektora


Sjenku uvijek nanosite prije nanošenja korektora. Ukoliko to ne uradite, postoji bojazan da će sjenka preći preko linija na koje ste je htjeli nanijeti i moraćete sve raditi ponovo.

Ajlajner i maskara


Sjenka za oči nije svemoguća; očima je potreban i određeni kontrast. Tamna maskara i lajner uokviruju oblik (stvaraju konture) dok sjenka “osvjetljava” i otvara oči.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info