5 iznenađujućih razloga zbog kojih se žene debljaju

0

Uopšte nije tajna da ćete se početi debljati, ukoliko se vaša svakodnevna ishrana sastoji od pržene hrane, velikih porcija, dezerta, gaziranih pića i alkohola. Isto vrijedi i za one koji ne upražnjavaju nikakvu fizičku aktivnost.

Međutim, postavlja se pitanje zbog čega se žene koje vode zdrav način života (uravnotežena ishrana, fizička aktivnost) i dalje debljaju? Ako ste se našli u toj poziciji, postoji nekoliko stvari koje trebate razmotriti.

Nedostatak sna


Organizam najbolje funkcioniše kada ste odmorni. Kada nemate dobre navike spavanja, tijelo doživljava fiziološki stres i skladišti više masti. S obzirom da organizam nije u stanju da se efikasno izbori sa stresom, mehanizam suočavanja kod najvećeg broja žena je unošenje više hrane. Pored toga, kasni odlazak u krevet skoro pa uvijek je formula za kasne obroke. Ako imate problema sa spavanjem ili idete kasno u krevet, umjesto unošenja kalorične hrane pokušajte “prevariti” organizam: popijte nezaslađeni čaj ili pojedite jabuku ili neko drugo voće.

Neki od simptoma nedovoljne količine sna su zamor, razdražljivost i nizak nivo energije. Pokušajte da spavate osam sati svake noći, a ako vam je to neizvodivo, onda sadašnje vrijeme spavanja produžujte po petnaest minuta, sve dok ne dostignete osam sati sna.

Stres


Osim što može uticati na emocije i raspoloženje, stres se negativno odražava i na suočavanje sa životnim zahtjevima i potrebama. Javlja se kao rezultat prevelikog broja obaveza, suočavanja sa pritiscima i finansijske nestabilnosti. Kada su pod stresom, veliki broj žena se okreće hrani koja im trenutno pomaže da se osjećaju bolje.

Međutim, to je na duge staze prilično štetno. Prilikom stresnih perioda obično se konzumiraju namirnice bogate ugljenim hidratima, jer one mogu povećati proizvodnju serotonina koji ima opuštajuće dejstvo.

Lijekovi


Jedan od faktora koji može biti odgovoran za debljanje, iako izbjegavate visoko-kaloričnu hranu, su lijekovi koje koristite. Neki od lijekova koji mogu uzrokovati debljanje su najčešće oni koji se koriste kod slučajeva depresije, poremećaja raspoloženja, dijabetesa, krvnog pritiska i migrene.

Oni mogu uzrokovati povećanje tjelesne težine i do pet kilograma mjesečno. Takođe, drugi lijekovi poput steroida, oralnih kontraceptiva i hormona mogu izazvati postepeni porast tjelesne težine.

Oboljenja


Zdravstveno stanje koje najčešće uzrokuje debljanje je hipotireoza. Ona može usporiti metabolizam što dovodi do debljanja, uprkos gubitka apetita. Drugo oboljenje koje može dovesti do debljanja je Kušingov sindrom, poremećaj izazvan prekomjernom proizvodnjom kortizola.

Menopauza


Kako starimo tako i metabolizam usporava, a hormonske promjene mogu dovesti do poremećaja spavanja, depresije i osjećaja gladi. U ovim slučajevima, veoma je bitno izabrati zdravu i balansiranu ishranu: voće, povrće, bijelo meso, mahunarke, integralne žitarice, ribu itd. Naravno, fizička aktivnost je i više nego preporučljiva.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info