7 napitaka za zdravlje i vitalnost

0

Već i ptice na grani znaju da je voda najzdravije piće svih vremena. Često je uzimamo zdravo za gotovo, ali činjenica je da bez nje ne bismo mogli funkcionisati. Pored vode, bitno je pomenuti i još nekoliko napitaka koji su odgovorni za dobro zdravlje i vitalnost. Evo i koji su to.

Zeleni čaj


Istraživanja pokazuju da zeleni čaj smanjuje rizik od osteoporoze, raka, srčanih oboljenja i karijesa. On sadrži bogatu koncentraciju flavonoida i polifenola, prirodnih antioksidanata koji štite ćelije od kancerogena (kancerogenih supstanci) i sprečavaju rast tumora pomažući neutralisanje slobodnih radikala u organizmu.

Pomenuti antioksidanti štite i od srčanih oboljenja opuštanjem krvnih sudova i sprečavanjem formiranja krvnih ugrušaka koji su često krivci srčanog i moždanog udara. Treba pomenuti da zeleni čaj sadrži i fluor, jedinjenje koje jača zube; flavonoidi mogu pomoći i u izgradnji koštane mase čime se smanjuje rizik od osteoporoze i propadanja zuba.

Čaj od nane


Čaj koji možete naći bukvalno svuda poboljšava probavu i olakšava probleme sa grčevima. Dokazano je da opušta mišiće tako da je ujedno i najbolje prirodno sredstvo protiv grčeva. Ne treba zaboraviti i da poboljšava probavu tako da bi bilo mudro da ga pijuckate uz obrok.

Mlijeko sa 1% mliječne masti


Ono suzbija želju za “prejedanjem” te pomaže u zaštiti od osteoporoze. Mlijeko ima komponente zdravog obroka – sadrži ugljene hidrate, proteine i malu količinu masti – sporije ga apsorbujete te se duže osjećate sitima. Pored toga, ono stabilizuje i nivo šećera u krvi tako da ste manje podložni “napasti” za slatkišima i drugim grickalicama.

Mlijeko je idealan izvor kalcijuma, a sadrži i vitamin D koji je neophodan za maksimalnu apsorpciju pomenutog minerala. Istraživanja pokazuju da ono može pomoći u zaustavljanju skladištenja masti u organizmu.

Topla čokolada


Ona poboljšava raspoloženje te može pomoći u zaštiti od srčanih oboljenja. Čokolada povećava proizvodnju serotonina koji je odgovoran za regulisanje raspoloženja (nizak nivo serotonina povezuje se sa depresijom).

Kakao je bogat polifenolima, antioksidantima koji mogu zaštititi ćelije od oksidativnih oštećenja (ova oštećenja smanjuju nivo HDL ili dobrog holesterola u organizmu usljed čega je tijelo podložnije riziku od srčanog udara). Ipak, nemojte pretjerivati – jedna šolja dnevno sasvim je dovoljna. Ukoliko ne volite toplu čokoladu, 30 grama tamne čokolade dnevno odlična je zamjena.

Sok od paradajza


Istraživanja pokazuju da sok od paradajza štiti od raznih vrsta raka. Prerađeni proizvodi od paradajza najbogatiji su izvor antioksidanta likopena koji se povezuje sa smanjenjem rizika od raka pluća i želuca, kao i raka pankreasa, dojke, debelog crijeva i grlića materice. Ipak, prilikom kupovine soka od paradajza (ukoliko nemate domaći) obratite pažnju na procenat soli – što manje soli to bolje.

Sok od brusnice


Pomaže u sprečavanju oboljenja desni. Istraživanja pokazuju da antibakterijska svojstva ovog soka koja se bore protiv infekcija urinarnog trakta štite i od paradentoze. S obzirom da je u pitanju voćni sok, poželjno je da ne unosite više od jedne čaše dnevno.

Takođe, tražite one na kojima piše da su 100% prirodni (sve bolje opskrbljene prodavnice zdrave hrane bi ih trebale imati). Ukoliko ne možete pronaći sok, čaj od brusnice jednako je dobar.

Sok od narandže


Sok od narandže te drugi svježe cijeđeni sokovi citrusa mogu spriječiti razvoj katarakte, raznih vrsta raka i poboljšati imunitet. Odličan izvor C vitamina, sok od narandže je moćan antioksidant koji vas može zaštititi od raznih oboljenja, uključujući mrenu i rak pluća. Takođe, on može pomoći organizmu da se učinkovitije bori protiv infekcija.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info