Šta vaša koža govori o vama

0

Ponekad je sve što je potrebno, kada je riječ o zdravlju, pogledati se u ogledalu. Od tankih linija oko usana do akni, svaka promjena na koži pokazuje neki od procesa koji se dešavaju u vašem organizmu. Stanje nekada može biti i alarmantno, a da biste sa sigurnošću znali o čemu se radi, pažljivo pročitajte o čemu je riječ.

 

Akne

Od “divljanja” hormona do začepljanja pora izazvanih korištenjem šminke, akne se javljaju zbog mnogobrojnih razloga. Međutim, mjesto žarišta može odrediti i uzrok njihovog javljanja. Ukoliko imate akne na liniji vilice i bradi, one su najčešće uzrokovane stresom ili hormonima. Jedna od solucija je da se zdravije hranite i da više spavate. Ukoliko se javljaju na obrazima, u najčešćim slučajevima su uslovljene začepljanjem pora. Upravo zbog toga je i više nego poželjno da šminku skidate onog trenutka kada uđete u kuću.

Na kraju, ukoliko se akne javljaju na čelu, to može biti znak dubljeg problema, kao što su problemi sa jetrom ili varenjem. Pijte veće količine vode i zelenog čaja kako biste izbacili toksine iz organizma te uvrstite više voća i povrća u svakodnevnu ishranu.

 

Tamni kolutovi ispod očiju

Umor nije jedini uzrok nastanka tamnih kolutova ispod očiju. Alergije mogu biti podjednako krive. Čak iako mislite da niste alergični na nešto, ukoliko vam se često pojavljuju tamni kolutovi ispod očiju, čak i onda kada ste super odmorni, bilo bi mudro da se obratite doktoru.

 

Suhe usne

Svi želimo da imamo lijepe usne, ali činjenica je da su one itekako ranjive. Naime, “napravljene” su od najtanjih slojeva kože te su i više nego podložne dehidraciji. Kako biste problem sasjekli u korijenu, pijte dovoljne količine vode te uvijek koristite hidratizirajući balzam za usne.

 

Izražena bora na čelu

Ona nije samo znak starenja. Naime, ona bi mogla značiti i da je vaša jetra pod pritiskom. Pokušajte ograničiti unos alkohola te obratite pažnju na hranu koju svakodnevno unosite – možda ste čak alergični ili intolerantni na nešto. Masiranje čela kružnim pokretima, na području iznad obrva, takođe može pomoći da se olakša pritisak.

 

Sitne linije oko usta

Ima toliko razloga zbog kojih biste trebali prestati pušiti, a ovo je još jedan. Sitne bore i linije oko usta se “pogoršavaju” tj. postaju još vidljivije usljed pušenja. Dakle, ako vam je potreban još jedan razlog da prestanete pušiti, onda se držite ovoga.

 

Ekcem

Od jakih deterdženata do promjene temperature, zaista nije mnogo potrebno da se na vašoj koži pojavi neugodni, crveni osip. Jednom kada počne, često je veoma teško prevazići taj osjećaj svraba. Pokušajte da otkrijete šta je uzrok i napravite neophodne promjene. Ukoliko je u pitanju garderoba, onda bi bilo najbolje da, u dodiru sa kožom, nosite samo pamučnu odjeću. Deterdženti, parfemi, gelovi za tuširanje – sve navedeno može biti uzrok.

 

Horizontalne linije na čelu

Veoma lako ih je zamijeniti sa borama, ali horizontalne linije na čelu mogu biti znak problema sa probavom. Problem je rješiv: pijte svakodnevno čašu vode sa kriškom limuna – to vam može pomoći da potaknete metabolizam od ranog jutra.

 

Plavi vrhovi prstiju

Da li vrhovi vaših prstiju dobiju čudan bijelo-plavkasti trag kada vam je hladno? Niste jedini – oko 20% svjetske populacije doživi istu stvar. To je klasičan znak Rejnoovog fenomena, rijetkog poremećaja koji izaziva privremeno grčenje krvnih sudova usljed čega se onemogućuje dotok krvi u ruke i stopala. Ipak, ne brinite, jer nije u pitanju ozbiljna opasnost po vaše zdravlje. Stanje se može liječiti nošenjem rukavica ili korištenjem lijekova.

 

Krti nokti

Slomljeni nokat može biti veoma frustrirajuća stvar, ali ako su vaši nokti izrazito krti te se lome i na najslabiji dodir to može biti znak da imate problema sa štitnjačom. Hormoni koje ona proizvodi odgovorni su za regulisanje rasta i metabolizma te bez njih nokti vrlo brzo postaju tanki, krti i sporo rastu. Ukoliko uočite neki od navedenih problema, obratite se što prije doktoru.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info