4 načina da koži vratite njen prekrasni sjaj

0

Blistava koža: to je jedan od onih izraza koji se tako često upotrebljava na različite načine da pomalo gubi smisao. Ipak, savjete najboljih svjetskih detmatologa ne treba zanemariti, bar kada je u pitanju pomenuta tema. Blistava i sjajna koža je, prije svega, zdrava koža. Pogledajte nekoliko načina koji vam mogu pomoći da je opet imate.

 

Piling

Vaša koža izgleda blistavo kada je dovoljno glatka da reflektuje svjetlost. Kada ste imali manje od dvadeset godina, ćelije kože su se obnavljale svakih 28 dana. Međutim, već nakon što ste prešli dvadesetu, taj proces se usporava, a u tridesetima i četrdesetima on se dešava svakih četrdeset dana. Mrtve ćelije kože se gomilaju, usljed čega koža gubi njen prirodni sjaj. Da biste to spriječili, potrebno je da radite blagi piling svako veče.

 

Izvucite najbolje koristi od njege kože

Nakon pilinga, veoma brzo ćete primijetiti da vam je koža glatka poput bebine. Da biste koži vratili sjaj, koristite sastojke koji će je zategnuti i hidratizirati.
Ceramidi: Vaša koža sadrži prirodne enzime koji pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Ipak, oni postaju neefikasni, ukoliko vam je koža suha. Uvijek birajte kremu koja sadrži ceramide.
Retinoidi: Vaša koža bolje reflektuje svjetlost kada je čvrsta. Da biste je učvrstili, koristite kreme koje sadrže retinoide, jer oni stimulišu proizvodnju kolagena.
Vitamin C: Ovaj snažni antioksidant posvjetljuje kožu pa bi bilo mudro da koristite kreme koje ga sadrže.

 

Koristite hajlajter

Birajte boju šampanjca. Ona izgleda dobro na svima te je veoma lagana za nanošenje. Ukoliko imate suhu ili normalnu kožu, kremastu formulu nanosite prstima. Ukoliko pak imate masnu kožu, najbolje je da nanosite formulu u prahu pomoću paperjaste četke.

 

Ishrana

Često konzumiranje alkohola i kofeina isušuje kožu, a namirnice koje sadrže šećer vremenom “razlažu” kolagen i elastin u koži. Ipak, ukoliko ne možete ili ne želite da se odreknete kafe i slasnog kolača, onda bi bilo mudro da pijete što više vode i unosite povrće u većim količinama – na taj način ćete dovesti pH kože u ravnotežu, a samim tim i koži vratiti blistavi sjaj.

 

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info