Stres: Dvominutne tehnike koje će vam pomoći da se osjećate bolje

0

Dok ste bili mali, vjerovatno ste sisali palac kako bi se riješili stresa. Sada kada ste veliki, možda pokušavate da stvari stavite pod kontrolu konzumiranjem brze hrane, čašom (ili dvije) vina ili bezumnim buljenjem u TV. Međutim, takve tehnike, zapravo, ne rješavaju dati problem. Srećom, novija istraživanja otkrivaju neke od najlakših tehnika za poboljšanje raspoloženja i smanjenje nivoa stresa, a koje prave pozitivne pomake u organizmu i načinu razmišljanja.

Stres pokreće oslobađanje hormona kortizola koji, tokom vremena, može napraviti priličnu štetu na mozgu i oslabiti kardiovaskularni i imunološki sistem. Kako se to ne bi desilo, pratite sledeće savjete koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje za tili čas.

 

Nasmijte se

Smijeh vas smiruje, čak i kada prolazite kroz najteže trenutke u životu. Već odavno je poznato da je smijeh zaista najbolji lijek te se trudite da se smijete čak i kada vam nije do smijeha. Pogledajte neki smiješni video ili komediju, čitajte šaljivu knjigu – radite sve što će vam pomoći da “nabacite” osmijeh na lice.

 

Ugrijte ruke

Kada vas preuzmu strah i anksioznost, nervni sistem usmjerava protok krvi do najvećih mišića u organizmu što je zapravo način zaštite tijela od fizičke opasnosti. Ovaj preusmjereni tok često rezultira hladnim rukama. Kada ih ugrijete, automatski signalizirate nervni sistem da je u redu da se smiri.

 

Integralne žitarice

Ako se osjećate mrzovoljno, najbolja ideja je da pojedete neke grickalice ili manji obrok od integralnih žitarica. Trebali biste se osjećati bolje u roku od pola sata. Ugljeni hidrati podižu nivo šećera u krvi, što pojačava serotonin, neurotransmiter koji se povezuje sa mirnim, pozitivnim osjećajima koji traju. Najbolje je da unesete 30 grama ugljenih hidrata (količina koja je zasitna), ali pazite da oni budu od integralnih žitarica. To mogu biti kokice (naravno, ne one iz mikrotalasne) ili bilo koja druga grickalica od integralnih žitarica.

 

Zagrlite se

Kada o sebi razmišljate u negativnom kontekstu, moždana amigdala šalje signale koji podižu krvni pritisak i nivoe adrenalina i kortizola. Istraživanja pokazuju da vam u tim trenucima može pomoći zagrljaj, a ako vam niko nije u blizini – zagrlite se sami! Naime, čak i vaš dodir vam može pomoći da oslobodite oksitocin, biohemikaliju koja poboljšava raspoloženje.

 

Krećite se

Samo dvije minute vježbanja dovoljne su da promijenite raspoloženje, sve dok ubrzavate puls. Vježbe kao što su čučnjevi, brzo hodanje ili preskakanje kanapa snabdijevaju vas talasom neurotransmitera, kao što su noradrenalin, dopamin i serotonin koji postižu isti cilj kao i antidepresivi.

 

Kafa s mlijekom

Kada se zbog stresa ne možete usredotočiti na ono što radite, stimulativni kvaliteti kofeina mogu vam pomoći da se osjećate mnogo bolje. Kako biste taj osjećaj dodatno pojačali, pijte kafu sa manjom količinom punomasnog mlijeka – to će vam pomoći da se osjećate sitije, a samim tim i smirenije.

 

Čokolada

Istražvanja pokazuju da vam tamna čokolada može pomoći da se, kada ste pod stresom, osjećate bolje. Svega 30 grama tamne čokolade dnevno smanjuje nivo hormona stresa. I, ograničite se na pomenutu količinu inače će šećer, kada nakon nekog vremena padne, izazvati nelagodan osjećaj: možete se osjećati prilično umorno te postoji šansa i da ćete, zbog pada šećera, pojesti sve što vam dođe pod ruku.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info