5 najboljih vitamina za prekrasnu kožu

0

Redovno jedete voće i povrće, ali vašoj koži ipak nedostaju vitamini. Istraživanja pokazuju da su određene hranjive materije od suštinskog značaja za sprečavanje i poništavanje mnogobrojnih znakova starenja kože. Dobro uravnotežena ishrana je bitna, naravno, ali činjenica je da organizam koži daje samo određen procenat vitamina, bez obzira koliko ih vi unosite. Rješenje? Nanošenje vitamina površinski može imati maksimalan učinak protiv starenja kože, od popravljanja teksture do nestanka tamnih kolutova ispod očiju. Pratite sledeće savjete i vaša koža će veoma brzo izgledati bolje nego ikada.

 

Vitamin A protiv bora

On smanjuje bore, posvjetljuje tamne pjege i zaglađuje nepravilnosti kože. Uglavnom se može naći u noćnim kremama i losionima – derivati vitamina A su poznati pod nazivom retinoidi. Svaka žena koja želi da joj koža lica izgleda mlađe, trebala bi ih koristiti. Kremu ili losion nanosite uveče, jer sunčeva svjetlost deaktivira dejstvo vitamina A.

 

Vitamin B3 protiv crvenila

On povećava proizvodnju ceramida i masnih kiselina koji su dvije ključne komponente spoljašnje zaštite kože. Što je ta zaštita, odnosno barijera, jača to koža bolje i više zadržava vlažnost i sprečava stvaranje iritacija što vitamin B3 čini odličnim sastojkom ako imate suhu ili osjetljivu kožu. Ovaj vitamin, između ostalog, sprečava i prenos pigmenta u ćelije kože usljed čega dolazi do smanjenja nastajanja tamnih mrlja na koži. Možete ga naći u losionima, kremama i serumima. Obično je na listi sastojaka naveden kao nijacinamid.

 

Vitamin C protiv mrlja

Eliminiše slobodne radikale koji su uzročnici bora, opuštanja kože i drugih promjena na njoj. Pored toga, on pomaže u dobijanju glatke i čvrste kože te posvjetljava tamne mrlje. U jednom istraživanju, žene koje su liječile kožu oštećenu suncem pomoću vitamina C, u roku od šest mjeseci, vidjele su značajna poboljšanja – došlo je do nestanka sitnih bora i tamnih mrlja. Čest je sastojak krema, posebno hidratantnih. Najbolje je da birate one koje vitamin C sadrže u iznosu od 5% ili više, jer ćete na taj način osigurati najbolju zaštitu.

 

Vitamin E za hidrataciju

Smiruje suhoću pomažući koži da zadrži svoju prirodnu vlažnost. Zbog njegove snažne sposobnosti da neutrališe štetne slobodne radikale, vitamin E je zaradio nadimak “zaštitnik”. Mnoštvo studija je potvrdilo da je on zaista prava zvijezda. Jedna od studija je pokazala da on značajno smanjuje broj slobodnih radikala nakon što je koža bila izložena duhanskom dimu. Druga pak studija pokazuje da kada se koristi prije izlaganja UV zrakama, koža je manje suha, crvena i otečena. Najčešće ćete ga naći u kremama i losionima za sunčanje, kao i onima koji se koriste nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti. Najbolji od njih sadrže minimalno 1% vitamina E pa je često naveden na sredini liste sastojaka na etiketi datog proizvoda.

 

Vitamin K protiv tamnih kolutova

Pomaže u posvjetljavanju tamnih kolutova ispod i oko očiju. Krhki kapilari koji krvi omogućuju da curi u kožu smatraju se jednim od glavnih uzročnika tamnih kolutova ispod očiju, a vitamin K to može spriječiti kontrolisanjem zgrušavanja krvi. Dnevna upotreba kreme koja sadrži ovaj vitamin značajno posvjetljuje kolutove več nakon četiri mjeseca, prema nekoliko istraživanja koja su nedavno provedena. Vitamin K možete naći u kremama za oči. Najbolje je da birate one koje istovremeno sadrže i retinol, jer on pospješuje sposobnost prodiranja vitamina K u kožu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info