Pažnja pred praznike: Kako 8 najčešćih lijekova reaguje u kombinaciji sa alkoholom

0

Od čaše vina na zabavi sa radnim kolegama do novogodišnje zdravice, alkohol je često prisutan na prazničnim slavljima. Međutim, ukoliko koristite lijekove, da li je bezbijedno da popijete jednu ili dvije čašice ili ne biste uopšte trebali piti? U određenim slučajevima, miješanje alkohola sa lijekovima može biti opasno. Pojedini lijekovi sadrže sastojke koji mogu reagovati sa alkoholom, što ih čini manje efikasnima.

 

Antidepresivi

Kada je riječ o antidepresivima, u kombinaciji sa alkoholom oni usporavaju centralni nervni sistem utičući na mozak i smanjujući vještine razmišljanja i opreznosti. Zbog ove kombinacije možete biti i pospaniji nego obično, a može doći i do smanjenja koordinacije, vremena predviđenog za reakciju i rasuđivanja. Na kraju, bitno je pomenuti da kombinovanje antidepresiva i alkohola može pogoršati simptome depresije.

 

Kontracepcijske pilule

Alkohol ima tendenciju da sporije “napušta” tijelo žena koje uzimaju kontraceptive oralnim putem u odnosu na žene koje ih ne uzimaju. Kao rezutat, žena koja koristi kontracepcijske pilule brže će osjetti dejstvo alkohola. Iako alkohol ne smanjuje efikasnost kontracepcijskih pilula, konzumiranje alkohola ipak može imati druge negativne posljedice po žene. Previše alkohola može uticati na donošenje odluka – žena može zaboraviti uzeti pilulu ili ne “podsjetiti” partnera da koristi kondom.

 

Lijekovi za srce i krvni pritisak

Vjeruje se da alkohol smanjuje efekat beta blokatora te stručnjaci preporučuju osobama koje ih koriste da nipošto ne konzumiraju alkohol. Kod osoba koje uzimaju angiotenzin konvertujući enzim (ACE inhibitor) za kontrolu hipertenzije ili liječenje moždanog udara, alkohol može uzrokovati preveliko spuštanje krvnog pritiska. Kada je krvni pritisak prenizak, osoba može osjećati vrtoglavicu, blagu glavobolju pa čak i izgubiti svijest.

 

Lijekovi za snižavanje holesterola

Ukoliko koristite statine, preporučuje se umjereno konzumiranje alkohola. Šta se pod tim podrazumijeva? Umjereno konzumiranje, u ovom konkretnom slučaju, znači jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce. Za jedno piće se smatra pivo od 0.33 l, 150 ml vina ili 45 ml žestokog alkoholnog pića.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da su veliki problem osobe koje koriste pomenute lijekove i imaju istoriju teškog opijanja i to iz razloga što su oštećenja jetre jedna od potencijalnih nuspojava korištenja statina, a redovna upotreba statina u kombinaciji sa alkoholom može biti fatalna po jetru. Problemi sa jetrom ne moraju izazvati nikakve vidljive simptome te je ponekad jedini način njihovog detektovanja putem kontrole funkcije jetre.

 

Lijekovi protiv dijabetesa

Osobe koje imaju dijabetes trebaju znati da alkohol može izazvati pad šećera u krvi i to ne samo odmah nakon konzumiranja već i u naredna 24 sata. Zbog toga se preporučuje konzumiranje hrane prije ili za vrijeme unošenja alkohola, kako bi nivo šečera u krvi ostao stabilan. Pojedine lijekove protiv dijabetesa nije dobro miješati sa alkoholom, jer snižavaju nivo šećera u krvi i mogu dovesti do opasnih nuspojava.

Jedan od tih lijekova je metmorfin koji se povezuje sa potencijalnim, ali izrazito opasnim nuspojavama, ukoliko se miješa sa alkoholom. On povećava rizik od laktatne acidoze koja uzrokuje nakupljanje mliječne kiseline u krvi te može dovesti do simptoma kao što su mučnina i slabost. Drugi lijekovi koji se koriste za liječenje dijabetesa, kao što je hlorpropamid, može takođe povremeno reagovati sa alkoholom i izazvati vrtoglavicu, mučninu, crvenilo lica i izuzetno nizak nivo glukoze u krvi.

 

Lijekovi protiv gastroezofagealnog refluksa  (GERD-a) i čira na želucu

Iako je u redu da popijete jedno piće kada imate žgaravicu, veće količine alkohola mogu opustiti mišiće između želuca i jednjaka, povećavajući kiselinu. To može proizvesti peckanje u gornjem dijelu grudi i gorak ukus u stražnjem dijelu usta. Iako stručnjaci tvrde da ne postoji bilo kakva direktna reakcija između alkohola i inhibitora protonske pumpe (lijekova koji se koriste za liječenje GERD-a), alkohol ipak može pogoršati žgaravicu.

Sezona praznika može biti pravi izazov za osobe s GERD-om, jer se obično konzumira mnoštvo primamljive hrane i pića. Teško je reći da li hrana ili piće uzrokuju pojačavanje simptoma GERD-a. Alkohol može iritirati sluzokožu želuca i jednjaka te povećati stopu proizvodnje želučane kiseline, čime se pogoršavaju simptomi GERD-a i čira na želucu. Stručnjaci preporučuju osobama koje imaju čir na želucu da izbjegavaju alkohol, jer to može usporiti izlječenje.

 

Analgetici

Alkohol može biti prilično štetan kada pijete analgetike, jer intenzivira dejstvo nekih od njih. Aspirin i brufen obično su bezbijedni, ukoliko pijete umjereno. Međutim, potrebno je imati na umu da oni mogu povećati iritaciju želuca, kao i alkohol pa je najbolje da se suzdržavate od alkohola ukoliko često uzimate analgetike. Na taj način ćete izbjeći mogućnost stvarnja čira na želucu i krvarenja želuca.

 

Pilule za spavanje

Ukoliko ih koristite, klonite se alkohola. Kombinovanje pilula za spavanje i alkohola može biti opasno. Alkohol može pojačati sedativni učinak pilula za spavanje, čime se uzrokuje teška pospanost i vrtoglavica. Usljed toga, povećava se rizik od padova, povreda i saobraćajnih nezgoda. Takođe, pomenuta kombinacija može izazvati pad krvnog pritiska do ekstremno niskog nivoa i poteškoće sa disanjem. Ukoliko ipak želite da popijete nešto, postarajte se da to bude najmanje šest sati prije uzimanja pilule za spavanje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info